• 0

Prvi sastanak šefova diplomatija G7 uživo: Tri teme su ključne

Rab i Blinken će se sastati kako bi razgovarali i o zajedničkim ciljevima dve zemlje

  • 0
svet Foto: Freepik

Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe 7 (G7) okupljaju se danas u Londonu na prvom sastanku "licem u lice" od početka pandemije kovid-19.

Skup će početi razgovorom između domaćina, britanskog šefa diplomatije Dominika Raba i njegovog američkog kolege, državnog sekretara Entonija Blinkena.

Velika Britanija, koja predsedava rotirajućim predsedništvom G7, vidi ovu nedelju kao šansu za ponovno potvrđivanje zapadnog uticaja i rešavanje pitanja kao što su: oporavak od virusa korona, klimatske promene i odnosi sa Kinom i Rusijom.

Rab i Blinken će "udariti temelj" i za prvo planirano putovanje predsednika SAD, Džoa Bajdena, u inostranstvo od stupanja na dužnost. Rojters u tom kontekstu napominje da bi samit lidera G7, koji se održava u junu u Britaniji, trebalo da oživi saradnju između tih tradicionalnih saveznika nakon višegodišnjih trvenja pod Donaldom Trampom.

Pored ministara zemalja članica G7 - Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država, Britanija je ove nedelje pozvala na skup i ministre Australije, Indije, Južne Afrike i Južne Koreje. Sastanci će početi večeras, svečanom večerom.

Pre toga, Rab i Blinken će se sastati kako bi razgovarali o zajedničkim ciljevima dve zemlje. Britanija želi da iskoristi Bajdenovu spremnost za ponovno uključenje SAD u globalne napore u borbi protiv klimatskih promena i za obnovu nuklearnog sporazuma sa Iranom, kojeg je Tramp odbacio.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>