• 5

U firmi im zabranili da pričaju o politici, trećina dala otkaz

Ovaj potez sličan je onom koji su povukli konglomerati Gugl i Amazon

  • 5
posao, radnik, kancelarija, odelo

Foto: Unsplash

posao, radnik, kancelarija, odelo

Foto: Unsplash

Manje od nedelju dana nakon što je uvela pravilo da na poslu nema priče o politici, tehnološka kompanija Bejskemp ostala je bez trećine zaposlenih. Otišli su i oni koji su na rukovodećim pozicijama.

Bejskemp je softverska kompanija koja, između ostalog stoji iza inovacija poput razvojnog okvira za veb "Ruby on Rails"

U blogu, koji je u međuvremenu postao kontroverzan, suosnivač i izvršni direktor Džejson Frajd najavio je zabranu društvenih i političkih rasprava na internim sistemima za razmenu poruka.

- Ne bi trebalo da se pitate da li to što ne učestvujete u tome znači da ste saučesnik ili da ako učestvujete automatski znači da ste meta - napisao je Frajd.

Prema njegovoj oceni, u pitanju je dovoljno težak teren za život, ali još više kada ste na poslu: "Postalo je previše. To prilično ometa. Isisava našu energiju i preusmerava dijalog ka mračnim temama. Nije zdravo i nije nam od koristi".

Ovaj potez sličan je onom koji su povukli konglomerati Gugl i Amazon.

Međutim, u Bejskempu, zabrana nije naišla na oduševljenje i, navodno, trećina zaposlenih očekuje otpremninu nakon sporazumnog raskida radnog odnosa.

Među onima koji su otišli su i šef marketinga i šef korisničke podrške. Izmena politike firme je, kako se navodi, nastala kao rezultat napora Bejskempa da unapredi raznolikost i inkluzivnost zbog štete koju već 11 godina nanosi nesmotrena šala.

Agenti za korisničku podršku 2009. godine napravili su listu imena koja su im se učinila smešnim. Ispostavilo se da su mnoga bila poreklom iz Afrike ili Azije.

Suosnivač kompanije Dejvid Hajnmajer Hanson opisao je listu kao „pogrešnu na sve moguće načine“. Ipak, novi pokušaj da šala bude poslata u zaborav, košta i koštaće firmu prilično. Odlazak trećine zaposlenih je ogroman finansijski izdatak, jer svi oni koji su u preduzeću proveli najmanje tri godine treba da dobiju iznos u visini šest mesečnih zarada, dok oni koji su bili kraće dobijaju tromesečnu platu kao otpremninu.

Da razgovori na poslu ne treba da  uključuju određene teme, pominjalo se i kada su frime počele da razmišljaju da zabrane razgovore o fudbalu na poslu.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    3. maj 2021 | 18:09

    A šta da pričaju? O poslu samo posao.... ko baba o uštipcima. I kod mene nema priče i praznik da jedni drugima čestitamo težak kapitalizam. ŽALOSNO palata mala i znaju da zbog korone ima puno otkaza, ćuti i radi🤭😒😒

  • P

    3. maj 2021 | 19:35

    Pa to kod nas svuda, samo se najure

  • NikolaKBgd

    3. maj 2021 | 19:12

    Samo socijalna distanca...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>