• 0

Jedan odsto najbogatijih da plati "pošteni udeo": Bajden pozvao bogataše da plate porez

Predsednik SAD je obećao da će sarađivati i sa demokratskim i sa republikanskim članovima Kongresa na ovom planu

  • 0
amerika, sad, američka zastava Foto: Pixabay

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je bogate Amerikance i korporacije da kroz porez plate "pravičan udeo" u finansiranju besplatnog višeg obrazovanja i za druge beneficije za siromašnije radnike.

Govoreći na Tajdvoter Komjuniti Koledžu, centru za više obrazovanje u gradu Norfolku u saveznoj državi Virdžiniji, Bajden je rekao da bi proširenje američkog javnog obrazovnog sistema koje je predložio donelo balans ekonomiji i da bi bilo od koristi Amerikancima sa nižim prihodima, prenosi Rojters.

- SAD bi mogle da obezbede dve besplatne godine višeg obrazovanja podizanjem najviše stope poreza na dohodak na nivo na kojem je bio 2001. godine - rekao je Bajden.

On je poručio i da planira da obezbedi poreske olakšice ljudima iz radničke klase i natera sve da plate "pošteni udeo".

Posete školama su deo kampanje za promovisanje Bajdenovog plana od 2,3 biliona dolara za obnovu puteva i druge infrastrukture, kao i paketa socijalne potrošnje koji uključuje milijardu dolara za obrazovanje i brigu o deci za period od 10 godina, te 800 milijardi dolara poreskih kredita namenjenih porodicama sa srednjim i niskim primanjima.

Finansirana višim porezima za korporacije i bogate Amerikance, dva predloga zajedno bi predstavljala najveću inicijativu za domaću potrošnju od šezdesetih godina prošlog veka.

"To ćemo finansirati tako što ćemo osigurati da korporativna Amerika i najbogatijih 1 odsto stanovnika plati svoj pošteni udeo", rekao je Bajden.

Predsednik SAD je obećao da će sarađivati i sa demokratskim i sa republikanskim članovima Kongresa na ovom planu, ali mnogi republikanci poručili su da ne podržavaju njegovu inicijativu za povećanje poreza bogatašima, a nisu podržali ni njegov paket pomoći zbog pandemije od 1,9 biliona dolara.

Video: Bajden potpisao 15 ukaza i dve naredbe federalnim agencijama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>