• 0

Nastavlja se gašenje proizvodnje: I dalje nema čipova, snabdevanje traje do osam meseci

Tajvanski proizvođač čipova "Taiwan Semiconductor Manufacturing" (TSMC) očekuje da će do kraja juna podmiriti "minimalne zahteve" potražnje za automobilskim čipovima

  • 0
auto, popravka

Foto: Freepik

Daimler i Folksvagen su u drugoj polovini aprila uveli staru-novu meru, odnosno skraćeno radno vreme, jer je nestašica čipova uzela maha.

Taj problem, zapravo, traje mesecima, i još nema naznaka da će se automobilska industrija skoro oporaviti u potpunosti. Azijske kompanije ne mogu da stignu da u roku proizvedu potreban broj čipova, dok isporuke kasne. Štaviše, lanac snabdevanja je toliko kompleksan da se na isporuku čeka oko sedam do osam meseci.

Tajvanski proizvođač čipova "Taiwan Semiconductor Manufacturing" (TSMC) očekuje da će do kraja juna podmiriti "minimalne zahteve" potražnje za automobilskim čipovima, kaže predsednik Mark Liu. Zbog toga se širom sveta proizvodnja i dalje gasi, a Tajvan je "ključni igrač" u rešavanju problema.

Tajvan je, inače, po ustavu Narodne Republike Kine jedna od 23 kineske pokrajine, smeštena na jugu zemlje na istoimenom ostrvu, dok je Peking tretira kao odmetnutu provinciju. Tajvan, s druge strane, sebe doživljava kao suverenu državu.

Proizvođači iz te zemlje su obećali da će povećati kapacitete, a Liu je u razgovoru za CBS rekao da su za nestašicu čuli u decembru i da su već u januaru počeli da proizvode što više čipova.

- Danas procenjujemo da smo uradili ono što smo planirali dva meseca pre zacrtanog roka i da možemo podmiriti minimalne potrebe naših klijenata pre kraja juna - naveo je.

Ipak, to ne znači nužno da će se problem sa nestašicom čipova završiti za dva meseca.

- Mora da prođe neko vreme između dve faze procesa, lanac snabdevanja je dug i složen, naročito kada su u pitanju automobilski čipovi - zaključio je predsednik "TSMC" i potvrdio da procedura traje do osam meseci.

Problem s nestašicom je nastao jer je rasla potreba za čipovima u sektoru TV-a, gejminga i generalno elektronike, a sve zbog karantinskih mera usled pandemije. Sada ovaj izazov nije vezan samo za auto-industriju već i za ostale oblasti, gde se čipovi koriste kao krucijalne komponentne.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>