• 0

Koliko košta obezbeđenje čelnika Fejsbuka? Plate porasle uprkos korona krizi

Na krajnju cifru je uticala i sezona izbora u Sjedinjenim Državama, pri čemu je bezbednost podignuta na viši nivo

  • 0
Mark Zuckerberg, Mark Zakerberg Foto: Tanjug/AP

Teško je i pomisliti da neka slavna, svetski poznata i prebogata osoba nema svoje čuvare, odnosno security službu. Ni Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, nije izuzetak.

Slobodno možemo reći da su zaposleni u njegovom obezbeđenju milioneri, mada im posao svakako nije lak i naivan. Prema pisanju Biznis Insajdera, Fejsbuk je u 2020. Zakerbergovim telohraniteljima platio 23 miliona dolara, što je za tri miliona dolara više nego u 2019.

U izjavi punomoćnika koju je podnela kompanija navodi se da je "Zakerberg sinonim za Fejsbuk, te su samim tim sve negativne emocije direktno povezane sa kompanijom - neretko direktno prenesene i na njega".

Iako je 2020. bila generalno krizna godina, sa zdravstvene i ekonomske strane, Fejsbuk te finansijske potrese nije osetio. Štaviše, zaradili su još više novca, baš kao i Amazon, usled mera karantina. Godišnji izveštaji programa obezbeđenja nalažu da su plate telohranitelja skočile upravo zbog pandemije i novih troškova putovanja.

Na krajnju cifru je uticala i sezona izbora u Sjedinjenim Državama, pri čemu je bezbednost podignuta na viši nivo. Sve skupa, troškovi podrazumevaju privatno obezbeđenje Zakerberga u njegovim rezidencijama i tokom privatnih putovanja, kao i godišnje troškove za njegovo osoblje i nabavku, instalaciju i održavanje bezbednosnih mera njegovih rezidencija, uz godišnji "džeparac" u visini od 10 miliona dolara za dodatne troškove vezane za ličnu bezbednost njega i njegove porodice.

U izjavi dalje stoji da "Komitet za kompenzacije, nominacije i upravljanje veruje da su ovi troškovi opravdani i neophodni u svetu u kom su pretnje smrću svakodnevna stvar i uz činjenicu da je šef Fejsbuka tražio da dobija platu u visini od jednog dolara godišnje, bez bonusa i drugih kompenzacija".

Video: Dajte 4.600 dinara i svetska tucijada je vaša

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>