• 9
 ≫ 

Jedan od najskupljih razvoda ikad: Kako će Bil i Melinda Gejts posle 27 godina braka deliti imovinu?

 ≫ 

Ono što se zasigurno zna jeste da svetski poznati par nema predbračni ugovor

  • 9
Bill Melinda Gates, Bil Melinda Gejts Melinda i Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP

Svetom je juče pompezno odjeknula vest da se Bil i Melinda Gejts razvode posle 27 godina braka, o čemu se i milijarder oglasio na Tviteru. Ovo je definitivno "najveći razvod" od razilaženja Džefa Bezosa i Mekenzi Skot. Gejstovi imaju troje dece i zajedničku fondaciju.

Osnivač Majkrosofta je naglasio da se razilaze samo privatno, odnosno "ne napreduju više kao par", ali da će nastaviti da rade na zajedničkim projektima u okviru fondacije "Bill & Melinda Gates Foundation", pokrenute 2000.

Ono što sada zanima mnoge jeste kako se deli imovina, kome će šta da pripadne? Par nije zvanično saopštio detalje oko razvoda, niti je za sada poznat finansijski deo, s obzirom na to da je bogatstvo Bila Gejtsa procenjeno na više od 130 milijardi dolara.

Ali, Daily Mail je napravio presek onoga što je "u igri". Dalje se navodi da će to biti "najveća podela imovine otkako su se razveli Bezos i njegova bivša supruga", sredinom 2019. godine. Gejts je, inače, posle Bezosa, Ilona Maska i Bernara Arnoa - 4. najbogatija osoba na svetu.

Ono što se zna jeste da svetski poznati par nema predbračni ugovor. Primera radi, kada se Bezos razveo, zadržao je 75 odsto njihovog zajedničkog udela u Amazonu - koji je tada vredeo 144 milijarde dolara - dok je Mekenzi Skot zadržala 25%, ili 35,8 milijardi dolara.

Čini se, međutim, da su Bil i Melinda već obavili dosta posla oko podele imovine, jer se njihovi papiri za razvod više puta pozivaju na "ugovor o razdvajanju" (separation contract), koji su oboje potpisali.

Carstvo porodice Gejts uključuje: domove u pet država, flotu automobila uključujući retki model Poršea od 2 miliona dolara, umetničku kolekciju sa knjigom zapisa i skica Leonarda Da Vičnija, od 30 miliona dolara, zatim niz privatnih aviona.

Bill Melinda Gates, Bil Melinda Gejts Foto: Tanjug/AP

Gejts je takođe najveći privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Državama, sa blizu 100.000 hektara u 18 različitih država. Glavni dom čuvene američke porodice je u u državi Vašington, na periferiji Sijetla. Oboje su se, pritom, već obavezali da će dati veći deo svog bogatstva pre smrti.

The Gateses, koji imaju troje dece - Jennifer, 25; Fibi, 18; i Rori, 21 - imaju glavni dom u državi Vašington, na periferiji Sijetla. Bill i Melinda su se već obavezali da će dati veći deo svog bogatstva pre nego što umru. Njihovo troje dece, Dženifer (25), Rori (21) i Fibi (18), dobiće prijavljenih po 10 miliona dolara.

Vila Xanadu 2.0 od 125 miliona dolara

Kada je Bil kupio davne 1988. vredela je "svega" 2 miliona dolara. Ali, onda je proveo sedam godina sređujući svoju kuću iz snova i ulažući oko 63 miliona dolara. Gejstovi imaju još luksuznih vila, u Kaliforniji, Vajomingu, na Floridi, ali je ova glavna. Gleda na jezero Vašington, i udaljena je nekih 14 km od centra Sijetla, gde je sedište fondacije.

Kuća, inače, ima zatvoreni-otvoreni bazen sa podvodnim muzičkim sistemom i dizajnom sa školjkama na dnu, plus drevni fosilni otisak palminog lišća iza ronilačke daske. Ima 7 spavaćih soba i čak 18 prijavljenih kupatila, kao i kućni bioskop u art deko stilu.

Omiljeni Porše

Gejts je poznat po svojoj ljubavi prema automobilima, te njegov dom u Sijetlu ima garažu dovoljnu za 30 vozila. U razgovoru sa Elen DeDženeris 2018. rekao je da je njegova najveća investicija nakon osnivanja Majkrosofta bio Porše 911 superautomobil, koji je kasnije prodao.

Osim toga, Gejts priznaje da voli brzu vožnju i trku u pustinji. Takođe je vlasnik Poršea 930 Turbo, Jaguara KSJ6 i Ferarija 348. Smatra se da je njegov najvredniji automobil izuzetno retki Porše 959 - napravljeno je samo nekoliko stotina takvih - na koji je morao da čeka 13 godina. Čak je bilo potrebno i usvajanje posebnog zakona, kako bi se omogućila njegova upotreba u SAD. Na aukciji će biti ponuđen za dva miliona dolara.

Počasno mesto u biblioteci

Amerikanac je poznat i po svojoj umetničkoj kolekciji - najpoznatijem Codex-u Leonarda Da Vinčija, koji je kupio 1994. godine za 30 miliona dolara, na aukciji u kući "Christie's" u Njujorku. Ova knjiga, kolekcija naučnih zapisa čuvenog genija, zauzima počasno mesto u Gejtsovoj biblioteci u Sijetlu.

Opisana je kao beležnica, sa 36 listova uvezanih kožom, koja sadrži mešavinu Da Vinčijevih zapažanja i teorija o svojstvima vode, stena i fosila, vazduha i nebeske svetlosti. Gejtsova umetnička kolekcija takođe uključuje ulje na platnu pod nazivom Lost On The Grand Banks, autora Vinsloua Homera, koje je kupio za 36 miliona dolara 1998.

Poseduje i delo Polo Crowd, koje je kupio za 28 miliona dolara 1999. godine. The Room of Flowers, za koju je Gejts dao 20 miliona dolara, visi unutar biblioteke, a tu je i The Nursery od 10 miliona dolara.

Slušajući Bafeta

Pored svojih pet domova, Gejts je tiho izgradio i masivan poljoprivredni portfolio. Sada je najveći privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD-u, sa blizu 100.000 hektara u 18 različitih država. Najveća imanja 65-godišnjaka uključuju ona u Luizijani, Arkansasu, Arizoni, Nebraski, kao i u državi Vašington.

Voren Bafet, Bil Gejts Foto: Freepik, Tanjug/AP

Očigledno je sledio savete svog prijatelja, bogatog investitora Vorena Bafeta, koji je u pismu ulagačima od 24. februara 2014. godine poljoprivredno zemljište opisao kao "investiciju koja nema negativne strane". Postoji jednostavno objašnjenje za ovu naklonost poljoprivrednoj imovini.

Ali, čak i sa svojim velikim novim poljoprivrednim gazdinstvima, Gejts se još uvek ne nalazi u Top 100 privatnih vlasnika zemljišta u celosti u SAD, kada se uzmu u obzir vlasnici zemljišta svih vrsta, ne samo poljoprivrednog. Titula za najveće posedovanje zemljišta pripada američkom biznismenu Džonu Malonu.

Video: Game Over: Ko je Melinda Gejts

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>