• 0

Naftaši se oporavljaju: Gigant se vratio na stari nivo, neto dobit porasla 30%

Izveštaj Aramka o dobiti u prva tri meseca rezultat je drastičnog poboljšanja situacije na naftnim tržištima u odnosu na prvi kvartal prošle godine

  • 0
nafta, naftaši, gorivo Cene goriva svetsko tržište nafte Foto: Shutterstock

Naftni gigant Saudi Aramko objavio je danas da je u prvom kvartalu 2021. ostvario rast neto dobiti od 30 posto, što je znak kontinuiranog oporavka od lanjskog kraha naftnog tržišta, kada je celogodišnja zarada saudijske državne kompanije bila prepolovljena.

U saopštenju Aramka se precizira da je neto zarada porasla na 21,7 milijardi dolara u prva tri meseca ove godine, što je blizu nivoa zabeleženog u prvom kvartalu 2019, u iznosu od 22,2 milijarde dolara.

Saudijski proizvođač nafte je takođe naveo da je zadržao iznos planiran za dividendu na 18,8 milijardi dolara, koji bi trebalo da bude isplaćen u drugom kvartalu.

Izveštaj Aramka o dobiti u prva tri meseca rezultat je drastičnog poboljšanja situacije na naftnim tržištima u odnosu na prvi kvartal prošle godine, kada je neto dobit kompanije pala za 25 procenata, usled sunovrata potražnje zbog pandemije kovid-19.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>