• 1
 ≫ 

Uradili su sve da dovedu Netflix: Sada čekaju ekonomski bum

 ≫ 

Akvizicija od 30 miliona dolara dala je Mesa Del Sol zajednici, koju je planirao i dizajnirao poznati urbanistički arhitekta Peter Calthorpe - novi životni pečat, nakon teških vremena

  • 1
Albuquerque Foto: Pixabay

Ogroman kompleks od preko 120 hektara, usred pustinje Novi Meksiko, kilometrima daleko od mesta gde SAD razvijaju nuklearno oružje, izgleda kao dobra lokacija za buduće epizode hit serije Stranger Things, koja se emituje na Netfliksu.

Ove godine se nastavlja snimanje četvrte sezone, a zašto je izbor pao baš na grad Albukerki? Kako piše Blumberg, razlog tome nisu ni "nuklearne misterije niti čuveni Roswell", već su bili potrebni poreski podsticaji za privlačenje popularnog striming servisa.

Netfliks, naime, ulaže velika sredstva u svoje proizvodno čvorište u Albukerkiju, smešteno u prostranom naselju na pustinjskoj visoravni jugoistočno od zajednice Mesa Del Sol. Godine 2018. kompanija je kupila "ABQ Studios", postojeće proizvodno mesto, uz veliki popust i obećala da će u Novom Meksiku snimiti projekte vredne milijardu dolara.

Akvizicija od 30 miliona dolara dala je Mesa Del Sol zajednici, koju je planirao i dizajnirao poznati urbanistički arhitekta Peter Calthorpe - novi životni pečat, nakon teških vremena.

U novembru 2020. Netfliks se udvostručio, najavljujući planove za još milijardu dolara projekata i novih dostignuća, uključujući postprodukcijske usluge, pozadine, do 10 novih zvučnih bina i opreme za obuku.

Da bi baš Netfliks doveli u grad, Novi Meksiko i Albukerki ponudili su značajne podsticaje: 10 miliona dolara iz državnih fondova Zakona o lokalnom ekonomskom razvoju (LEDA), 4,5 miliona dolara iz budžeta grada u 2018. godini i dodatnih 17 miliona dolara iz državne kase, plus 7 miliona gradskih para u 2020.

Stranger things Stranger Things / Foto: IMDB

Tu su i tekući poreski krediti za snimanje filmova koji rastu kako kompanija ubrzava proizvodnju. Uz obećanje da će ostati u gradu najmanje jednu deceniju, Netfliks postaje filmski partner iz Novog Meksika i dobija neograničene naknade za svako snimanje - do 25-30% kvalifikovanih troškova.

Gradonačelnik, Tim Keler, rekao je u izjavi da je taj potez "stavio reflektor na jaku filmsku ekonomiju grada i pridružio brend Albukerki jednoj od vodećih kompanija u novoj globalnoj ekonomiji".

Lokalni zvaničnici se nadaju da će sporazum ne samo da podstakne lokalni ekonomski razvoj, već će stvoriti trajni ekosistem za proizvodnju filmova i televizije u regionu. Stvaranje sadržaja cveta, što čini potragu za studijskim prostorom konkurentnom: u decembru je Dizni najavio da će potrošiti do 9 milijardi dolara godišnje na striming sadržaj do 2024. godine.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • :)

    4. maj 2021 | 15:49

    Brdo filmova i serija je snimano tamo. Brejking Bed mi prvi pada na pamet.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>