• 0

Trgovinski deficit SAD na novom istorijskom rekordu

Disbalans sa Kinom povećao se za više od 22 procenta

  • 0
Kapitol Hil Amerika,  US Capital

Foto: Shutterstock

Američki spoljnotrgovinski deficit dostigao je novi rekord u martu 2021, pošto je državna finansijska pomoć građanima podstakla potrošačku tražnju za robom stranih proizvođača.

Nova runda isplate novca građanima od 1.400 dolara po stanovniku i dalji značajan napredak oporavka domaće ekonomije, doveli su do rasta neravnoteže u američkoj razmeni robe i usluga sa ostatkom sveta, na 74,4 milijarde dolara, objavilo je Ministarstvo trgovine.

To je najveći nivo ikada, otkako je u januaru 1992. godine počela da se vodi ta evidencija, i predstavlja rast od 57,6% u odnosu na isti mesec 2020, kao i rast u poređenju sa februarom kada je deficit iznosio 70,5 milijardi dolara.

Trgovinski disbalans sa Kinom povećao se za više od 22 procenta na 36,9 milijardi dolara, a sa Meksikom je skočio za 23,5 odsto na 8,4 milijarde dolara. Mada je izvoz SAD porastao u martu za 200 milijardi dolara ili 6,6%, taj rast je neutralisala kontinuirano jaka potražnja za uvoznom robom, koja je povećana za 6,3 procenta.

Spoljnotrgovinski deficit je od početka 2021. godine do kraja marta uvećan skoro 10 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Uvoz je tokom prva tri meseca zabeležio rast od 8,5 procenata, dok je izvoz pao za 3,5%.

Video: Do 60 evra u samo 3 klika: Evo kako da se prijavite za pomoć države

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>