• 0

Javni dug Srbije i dalje ispod EU limita: Evo koliko je iznosio na kraju marta

U nominalnom iznosu povećan je za 1,14 milijardi evra u odnosu na februar

  • 0
Srbija ekonomija biznis

Foto-ilustracija: Shutterstock

Javni dug Srbije iznosio je na kraju marta ove godine 28,14 milijardi evra, odnosno 55,7 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Javni dug je u nominalnom iznosu povećan za 1,14 milijardi evra u odnosu na februar, a njegov udeo u BDP-u je veći za 2,2 procentna poena nego pretodnog meseca.

Na kraju 2020. godine, javni dug Srbije je iznosio 26,66 milijardi evra, što je činilo 57,4 procenta BDP-a. Nivo srpskog duga je i dalje ispod EU limita od 60 procenata BDP-a, koji je utvrđen Mastriškim sporazumom.

Srbija je u prvom kvartalu 2021. godine ostvarila realni rast bruto domaćeg proizvoda od 1,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, prema današnjoj fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku.

Obračun kvartalnog BDP-a za prvi kvartal 2021. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 31. maja.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke