• 0

Javni dug Srbije i dalje ispod EU limita: Evo koliko je iznosio na kraju marta

U nominalnom iznosu povećan je za 1,14 milijardi evra u odnosu na februar

  • 0
Srbija ekonomija biznis Foto-ilustracija: Shutterstock

Javni dug Srbije iznosio je na kraju marta ove godine 28,14 milijardi evra, odnosno 55,7 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Javni dug je u nominalnom iznosu povećan za 1,14 milijardi evra u odnosu na februar, a njegov udeo u BDP-u je veći za 2,2 procentna poena nego pretodnog meseca.

Na kraju 2020. godine, javni dug Srbije je iznosio 26,66 milijardi evra, što je činilo 57,4 procenta BDP-a. Nivo srpskog duga je i dalje ispod EU limita od 60 procenata BDP-a, koji je utvrđen Mastriškim sporazumom.

Srbija je u prvom kvartalu 2021. godine ostvarila realni rast bruto domaćeg proizvoda od 1,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, prema današnjoj fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku.

Obračun kvartalnog BDP-a za prvi kvartal 2021. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 31. maja.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>