• 1

Ništa od promocije sporazuma o ulaganjima sa Kinom: Presudila prava radnika i skepticizam SAD

Francuski predsednik, Emanuel Makron, i nemačka kancelarka, Angela Merkel, podržavaju CAI sporazum, koji bi u Nemačkoj mogao da bude ratifikovan tek nakon izbora u septembru, odnosno nakon što Merkelova podnese ostavku

  • 1
Brisel, Evropska Unija

Brisel / Foto: Shutetrstock

Evropska komisija odustala je od promovisanja planiranog sporazuma sa Kinom o investicijama, priznavši da poslanici u Evropskom parlamentu neće odobriti nijedan takav sporazum zbog odluke Pekinga o sankcijama protiv pet njihovih kolega.

Komisija je danas saopštila da se kineski sveobuhvatni sporazum o ulaganjima (CAI) ne može izdvojiti od ostalih dešavanja između EU i Kine, i da je sankcionisanje parlamentaraca EU "neprihvatljivo i čin za žaljenje". "Izgledi u vezi sa ratifikacijom CAI zavisiće od razvoja situacije", navela je EK.

Sopštenje evropske izvršne vlasti dolazi nakon izjave komesara EU za trgovinu, Valdisa Dombrovskog, agenciji Frans Pres da je EK "u neku ruku" suspendovala političke aktivnosti vezane za ovo pitanje i da okruženje nije pogodno za ratifikaciju sporazuma.

Evropska unija je ranije pozdravila CAI sporazum postignut na samom kraju 2020. godine, kao instrument koji će obezbediti bolji pristup evropskim kompanijama na kinesko tržište i popraviti disbalans u ekonomskim odnosima.

Međutim, zabrinutost zbog izveštaja o ljudskim i radničkim pravima u Kini i skepticizam Sjedinjenih Država doveli su u pitanje odobrenje sporazuma čak i pre nego što su kineske vlasti stavile na "crnu listu" pet članova Evropskog parlamenta.

Francuski predsednik, Emanuel Makron, i nemačka kancelarka, Angela Merkel, podržavaju CAI sporazum, koji bi u Nemačkoj mogao da bude ratifikovan tek nakon izbora u septembru, odnosno nakon što Merkelova podnese ostavku.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    5. maj 2021 | 14:34

    Док пси лају (кинески) караван пролази... И одлази.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>