• 0

Ovaj evropski narod je najverniji kupac ruskog zlata: Šta planiraju sa njim?

Podaci dalje govore da je oko 1,5 tona ruskog zlata izvezeno u Tursku i Indiju, a evo ko je na prvom mestu

  • 0
zlato

Foto: Unsplash

U drugoj polovini aprila zlato je značajno napredovalo i još jednom potvrdilo zašto je "sigurna opcija" u kriznim vremenima. Dobro je poznato da Rusi "vole da gomilaju" ovaj dragoceni metal, a prema podacima ruske Federalne uprave carina - i ruski izvoz zlata je skočio u martu 2020% na godišnjem nivou.

Ukratko, reč je o 26,5 izvezenih tona zlata, u vrednosti od gotovo 1,5 milijardi dolara. Možda je većini manje poznato da upravo Britanci najviše kupuju zlato iz Rusije. RT dalje prenosi da je izvoz žutog metala u martu bio 2,3 puta veći nego prethodnog meseca

Ujedinjeno Kraljevstvo je kupilo 21,1 tonu zlata, za 1,2 milijarde dolara. Ipak, nije poznato da li će kupljeno zlato ostati u Velikoj Britaniji ili će biti prodato drugim zemljama, budući da je London - uprkos Bregzitu - i dalje veoma važan svetski centar za trgovinu i skladištenje plemenitih metala.

Podaci dalje govore da je oko 1,5 tona ruskog zlata izvezeno u Tursku i Indiju, a među vernim kupcima su i Kazahstan, Švajcarska, Jermenija. Sveukupno, izvoz ruskog zlata u prvom kvartalu 2021. iznosio je 51,8 tona i vredeo 3 milijarde dolara. Što se tiče količine, to je rast od 72 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

Dakle, i najnoviji majski podaci potvrđuju one iz aprila. Naime, cena zlata je 19. aprila dostigla sedmonedeljni vrhunac, jer su mekši dolar i niži prinosi američkog Ministarstva finansija unapredili popularnost plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom već bio jak.

Uvoz dragocenog žutog metala je rastao nakon smanjenja poreza, a korekcija cena sa rekordnih visina privukla je i kupce na malo i zlatare. U februaru je Indija smanjila uvozne carine na zlato na 10,75% sa 12,5 odsto, kako bi povećala maloprodajnu potražnju i ograničila krijumčarenje.

Ta zemlja je, inače, drugi najveći svetski potrošač zlata.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke