• 0

Amazon ima svoje evropsko utočište: Zaradio je 44 milijarde evra, ali porez nije platio

S ranijim gubicima u Luksemburgu, kompanija je već generisala 2,7 milijardi evra kredita koje može iskoristiti za podmirivanje svog budućeg poreza na dohodak

  • 0
Amazon, Alibaba, eBay

Foto: Tanjug/AP

Amazon je prošle godine od prodaje robe i usluga na evropskom tržištu zaradio 44 milijarde evra. Rekordna sezona najvećeg dostavljača u godini kada su Evropljani uglavnom bili vezani za domove usled pandemije - nije veliko iznenađenje.

Iznenađenje je poreska prijava. Uprkos rekordnoj prodaji, Amazon nije platio porez u svojoj matičnoj evropskoj zemlji Luksemburgu - gde je, pored uspeha u ostatku Evrope, uspeo da ostvari gubitak od 1,2 milijarde evra, prenosi Seebiz.

To nije sve. Amazon je dobio i "nagradu" za "neuspeh" u Luksemburgu, odakle brine o prodaji u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holadndiji, Poljskoj, Španiji i Švedskoj. Evropsko poresko utočište s 600.000 stanovnika odobrilo je dodatnih 56 miliona evra poreskih kredita jedinici Amazon EU Sarl, s kojima može podmiriti buduće poreske račune u slučaju dobiti.

S ranijim gubicima u Luksemburgu, kompanija je već generisala 2,7 milijardi evra kredita koje može iskoristiti za podmirivanje svog budućeg poreza na dohodak. Amazon takođe plaća deo poreza u zemljama u kojima posluje, ali njegova vrednost je nesrazmerna, ako ne i zanemarljiva.

Kompanija je 2019. u Velikoj Britaniji zaradila 17,5 milijardi funti i platila 293 miliona funti poreza. Iznos oporezivanja za pojedine evropske zemlje ove godine ostaje misterija.

U službenoj dokumentaciji koju je Amazon EU Sarl podneo u Luksemburgu nije razvrstano koliko je Amazon zaradio u pojedinim evropskim zemljama. Vidi se samo da se ukupna zarada povećala sa 32 milijarde evra u 2019. na 44 milijarde evra u 2020. godini.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke