• 0

Uprkos nestašici čipova i kovid krizi, nemački gigant zaradio 3,4 milijarde evra u prvom kvartalu

Sveukupno, Folksvagen je u prva tri meseca 2021. prodao 2,4 miliona vozila, što je za 21 posto više nego lani

  • 0
Volkswagen kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Profit Folksvagen grupe nakon oporezivanja iznosi 3,4 milijarde evra u prva tri meseca 2021, a to se desilo najviše zahvaljujući skoku prodaje u Kini, najvećem pojedinačnom tržištu ove kompanije, ali i opredeljenju kupaca za skuplje modele iz ponude nemačke marke automobila.

Prodaja elektrificiranih automobila VW-a se i više nego udvostručila. Dobit ostvarena u prvom kvartalu je gotovo sedam puta veća nego u istom periodu 2020. godine, kada je iznosila 517 miliona evra, usled pandemije koja je dovela do zatvaranja prodajnih mesta i fabrika.

Prihodi od prodaje VW-a su od januara do kraja marta porasli za 13 posto, na 62,3 milijarde evra, podstaknuti snažnim uzletom prodaje u Kini od 61,4%, čije se tržište ponovo otvorilo nakon teškog udara pandemije u prva tri meseca 2020. godine.

Nemačka automobilska grupacija sa sedištem u Volfsburgu povećala je projekcije profitabilnosti za ovu godinu, navodeći da će profitna marža od prodaje iznositi između 5,5 i 7,0 procenata.

Glavni izvršni direktor, Herbert Dis, rekao je na video konferenciji za novinare da kompanija ograničava negativan uticaj nestašice čipova na zaradu tako što usmerava skromne količine nabavki poluprovodnika na automobile koji donose veću dobit po vozilu.

Finansijski direktor VW-a, Arno Antlic, saopštio je na konferenciji da će predviđeno jako drugo polugodište pomoći da se nadoknadi ranije izgubljena proizvodnja. Kompanija je takođe objavila da se njeno stanje gotovine poboljšalo na 29,6 milijardi evra, što je novac koji može da koristi za ulaganje u nove tehnologije i e-vozila.

Prodaja električnih automobila, kako onih s pogonom samo na baterije tako i hibrida s pogon na baterije i unutrašnje sagorevanje, više se nego udvostručila u prva tri meseca u odnosu na prethodnu godinu, na 133.000 jedinica.

Sveukupno, Folksvagen je u prvom kvartalu prodao 2,4 miliona vozila, što je za 21 posto više nego lani. Pored brenda Folksvagen, u sastavu ove nemačke grupe posluju i proizvođači luksuznih automobila Porše i Audi, kao i SEAT i Škoda.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari