• 1
 ≫ 

Mogao bi postati "crveno zlato": Bakra je sve manje, cena na desetogodišnjem maksimumu

 ≫ 

Banka Amerike procenjuje da će cene bakra skočiti na 13.000 dolara po toni u narednim godinama, nakon što je prošle nedelje dostigla 10.000 dolara, prvi put posle skoro 10 godina

  • 1
bakar Foto: Freepik

Mnogo toga se izmenilo na raznim tržištima tokom 2020. godine, a taj trend promena se nastavlja. Tako je vrlo moguće da dođe do globalne nestašice bakra, usled postepeno povećane tražnje i deficita ponude.

Naime, prema analizi Banke Amerike (Bank of America - BofA), cena "crvenog metala" mogla bi da dostigne 20.000 američkih dolara po metričkoj toni već za četiri godine. Podsećamo, već je došlo do prilične nestašice hlora širom Sjedinjenih Država.

CNBC je imao uvid u ovu analizu, i dalje se navodi, prema rečima Majkla Vidmera, stratega za robna tržišta u drugoj najvećoj američkoj banci, da su "zalihe bakra merene u tonama trenutno na nivoima zabeleženim pre 15 godina i dovoljne su za pokrivanje samo tri nedelje potražnje".

- S tim u vezi, predviđamo deficit na tržištu bakra i dalji pad zaliha ove i naredne godine - kaže ovaj analitičar. Dodaje da sa zalihama, koje su blizu tačke na kojoj je moguća velika volatilnost vremenskog cenovnog spreda, postoji i rizik da spot cena nadmaši terminsku.

Rast volatilnosti, kao rezultat pada zaliha nije bez presedana, ističe Vidmer, navodeći da je nestašica nikla u skladištima Londonske berze metala tokom 2006/07. godine izazvala skok cena nikla za više od 300 odsto.

Banka Amerike procenjuje da će cene bakra skočiti na 13.000 dolara po toni u narednim godinama, nakon što je prošle nedelje dostigla 10.000 dolara, prvi put posle skoro 10 godina. Na rast cena bakra dodatno utiče slabljenje dolara i sve veći zaokret ekonomija ka zelenoj infrastrukturi.

To je stav Dejvida Nojhauzera, osnivača i generalnog direktora američkog hedž fonda Livermor Partners. "Mislim da je bakar nova nafta i da u narednih pet do deset godina ima neverovatne izglede s potencijalom da dostigne 20.000 dolara po metričkoj toni", kazao je za CNBC.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    6. maj 2021 | 22:02

    Šta to nama vredi kad nemamo svoj bakar. Oni što smo imali prodade .... kinezima. A da nije on kriv krivi su oni koji su glasali. Možete li mirno da spavate. Postadosmo rusko kineski vazali.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>