• 4

Alarmantno: Crpe se zalihe, ostaće bez nafte za 15 godina

Smanjenje potvrđenih rezervi moglo bi da stvori ozbiljne probleme

  • 4
ruke ulje nafta zagađenje

Foto: Shutterstock

Dokazane rezerve nafte i gasa velikih naftnih kompanija troše se alarmantno brzo i suočavaju se sa rizikom da budu iscrpljene za manje od 15 godina, jer kapaciteti novih nalazišta ne mogu da nadoknade potrošene količine, upozorava norveška analitička kompanija Ristad Enerdži u najnovijoj analizi.

Grupa najvećih svetskih proizvođača nafte, nazvana "Big Oil", izgubila je prošle godine 15 posto rezervi u zemlji, a preostale količine će uz sadašnji tempo pumpanja biti potrošene za manje od 15 godina, osim ako grupa ne otkrije više novih komercijalnih nalazišta, navodi Ristad, a prenosi agencija Anadolija.

Ovaj zadatak je sve izazovniji imajući u vidu da se ulaganja u istraživanja redukuju, a stope uspešnosti u otkrivanju novih nalazišta opadaju.

Smanjenje potvrđenih rezervi moglo bi da stvori ozbiljne probleme grupi "Big Oil", koja uključuje EksonMobajl, Britiš Petroleum, Šel, Ševron, Total i Eni, da održe stabilne nivoe proizvodnje u narednim godinama, što će se odraziti na pad njihovih prihoda, navodi Ristad i dodaje da to predstavlja veliku pretnju za finansiranje planova energetske tranzicije te grupacije.

Dokazane rezerve kompanija iz sastava "Big Oil" pale su za 13 milijardi barela ekvivalenta nafte 2020. godine, kao rezultat znatnog pogoršanja cena, a ovogodišnja istraživanja nisu dobro krenula, piše u analizi norveške energetske konsalting kompanije.

Obim novootkrivelih nalazišta u svetu iznosio je u prvom kvartalu ove godine 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte, što je najmanje u poslednjih sedam godina.

Prema analizi, pad tražnje za sirovom naftom i cena zbog pandemije kovid-19, u kombinaciji sa pojačanom disciplinom kapitalnih ulaganja, rezultirao je smanjenjem investicija, što može da pogorša problem sa kojim se suočavaju mnogi veliki operateri u nastojanju da povećaju svoje dokazane rezerve.

Prodaja nafte i gasa i dalje će dominirati u poslovnim modelima vodećih evropskih kompanija, koje se sve više fokusiraju na energetsku tranziciju, dodaje se dalje.

"Sposobnost grupe ''Big Oil'' da generiše buduće prihode i dalje će zavisiti od količine nafte i gasa koje kompanije imaju na raspolaganju za prodaju. Ako rezerve nisu dovoljno visoke da održe nivo proizvodnje, kompanijama će biti teško da finansiraju skupe projekte energetske tranzicije, što će za posledicu imati usporavanje njihovih planova za čistu energiju“, naveo je u analizi Parul Čopra, potpredsednik za istraživanja proizvodnje sirove nafte u Ristad Enerdžiju.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Citalac

    7. maj 2021 | 14:22

    Kako se trose kad je prodaja ev automobila skocila ,znaci vozila sa sus motorima se manje voze..jel ovde neko nekog ...

  • Žorž

    7. maj 2021 | 16:39

    Ovo čitam već pola veka.

  • Bačvanin

    8. maj 2021 | 07:48

    Au, a ja kupih pre neki dan dizel auto...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>