• 4
 ≫ 

60 pitanja oko projekta "jadar": Rudnik neće biti otvoreni kop, neće biti ni tečnog jalovišta

 ≫ 

SANU organizovala dvodnevni naučno-stručni skup „Projekat „Jadar“: šta je poznato?“ Cilj je da se široj stručnoj javnosti predstave aspekti jedne od najznačajnijih grinfild investicija u Srbiji

  • 4
litijum, rio tinto

Foto: Rio Tinto Srbija

 

U Srpskoj akademije nauka i umetnosti vodio se dijalog na bazi tačnih, relevantnih i transparentnih informacija, koje se tiču svih faza razvoja projekta „Jadar“.

- Nije prvi put da se SANU oglašava ovakvim prigodama, i to ćemo uraditi i ovoga puta na jedini način koji je inherentan SANU, to jest naučnim argumentima i naučno zasnovanim pitanjima. SANU se ne bavi bilo kakvim konjukturnim opredeljivanjima. Ona će tragati samo za naučno zasnovanim istinama. Ponudićemo ovaj slobodni prostor komunikacije za relevatne sagovornike sa svih strana kojii će koristiti jezik nauke, činjenice, fakte, iako smo u SANU svesni da ne delimo ista mišljenja... Kada je u pitanju SANU, ovde se ništa ne rešava, ali ćemo barem malo biti pametniji u razumevanju celog problema. Ako bismo to postigli, ja bih ovaj skup smatrao uspešnim - rekao je predsednik SANU akademik Vladimir Kostić.

„Neznanje, strah i nedostatak informacija ne smeju da budu prepreka napretku“, reči su Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike, upućene na skupu.

Rio Sava Exploration izražava zahvalnost što je Srpska akademija nauka i umetnosti omogućila da se u otvorenoj atmosferi razgovara o projektu „Jadar“ koji će, veruju, opravdati visoka očekivanja u svakom smislu, kako u ekonomskom, tako i u ekološkom.

Na skupu je postavljeno preko 60 pitanja od strane istaknutih stručnjaka, naučnika, profesora i istraživača.

- Tim eksperata, pre svega univerzitetskih profesora okupljenih oko razvoja projekta „Jadar“, argumentovano i detaljno je odgovorio na postavljena pitanja, i verujemo da će iznete činjenice i podaci doprineti da se zaustave neke od najčešće ponavljanih neistina o projektu „Jadar“. Danas smo izneli činjenice oko kojih se namerno ili slučajno generišu brojne zablude i neistine - navodi se.

„Jadar“ će biti duboki podzemni rudnik, a ne o otvoreni „kop“ na hiljadu i više hektara, kako se često navodi.

- Vodu ćemo uzimati iz aluviona reke Drine, dakle ne iz Drine, i ne iz Jadra, i to na nivou 4/100.000, odnosno četiri stohiljadita dela prosečnog toka Drine. Nećemo imati ni tečno jalovište, samim tim ni branu, ni pečenje rude na 1200 stepeni, ni tretiranje sumpornom kiselinom na 250 stepeni. Za rastvaranja rude neće se koristiti 36,000 m3 vode na dan, već 6-7 puta manja količina vode od navedene, pri čemu će preko 90% te vode biti već korišćena i reciklirana - a ne čista voda. Prisustvo arsena, kako pokazuju brojni testovi, je oko 100 puta manje od limita definisanog Pravilnikom o kategorijama, ispitivanju i klasifikaciji otpada. Proces prerade ne generiše opasna isparenja, prvenstveno zbog niskih temperatura procesa i zbog same tehnologije (i bez filtera isparenja bi bila ispod zakonske granice). Sadržaj toksičnih metala u rudi je nizak. Naše postrojenje klasifikovano je kao postrojenje nižeg SEVESO reda, što znači da je prepoznato kao postrojenje niskog rizika akcidenata (dok na teritoriji EU postoji preko 12.000 postrojenja kategorisanih i definisanih ovim pravilnikom). Struja će biti isključivo zelena. Ispuštanje prečišćene i mineralizovane vode će biti na nivou od 0.8% rudarske industrije i 0.1% ukupne industrije u Srbiji - navode iz Rio Sava  Exploration.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    8. maj 2021 | 07:18

    Vi politicari u Srbiji sve unistavate za pare, prvo MHE a sad i rudnici koji znamo kako funkcionisu, covek koji je jedan od vodecih strucnjaka mi je rekao da u rudniku u Boru se zagadjuje sve redom ali da inspekcija ni ne izlazi na teren, a sad ovde pricate bajke kako ce te se brinuti za ekologiju..........

  • Tatko

    8. maj 2021 | 07:13

    To tuzlanka sada uz pomoć akademaca pokušava da progura ono što niko normalan ne bi.Njoj je svejedno, jer ova država je njeno privremeno boravište.

  • Viki

    8. maj 2021 | 09:42

    Podrzavam tehnoloski napredak Srbije uz sve preventivne mere zastite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>