• 4

Znate li šta je nearshoring? Nemci upravo zbog toga žele da presele kompanije u Srbiju

Nemačka je godinama jedan od najvećih investicionih partnera u Srbiji. Mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju u okviru strategije obezbeđivanja dobavljača na bližim proizvodnim lokacijama (nearshoring) umesto dalekim na Istoku

  • 4
Nemačka zastava, sporazum o slobodnoj trgovini, biznis

Foto: Shutterstock

U Srbiji trenutno posluje 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 65.000 ljudi, a u poslednjih nekoliko godina nemačke investicije iznosile su više od 2,5 milijarde evra, saopštila je Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), koja obeležava 20 godina rada u Srbiji.

Kako je navedeno, Nemačka je godinama jedan od najvećih investicionih partnera u Srbiji.

Povodom ovog značajnog jubileja, AHK Srbija u saradnji sa Ambasadom SR Nemačke u Beogradu i nemačkom organizacijom Germany Trade & Invest (GTAI) u narednom periodu organizuje poseban događaj "AHK Road Show" sa ciljem unapređenja bilateralne privredne saradnje.

- Duga tradicija postojanja i održivo poslovanje čine nas stabilnim partnerom Srbije u čijem fokusu je uvek bilo i biće unapređenje bilateralnih privrednih odnosa Srbije i Nemačke, kroz neprestano intenziviranje privredne, kulturne i obrazovno-tehničke saradnje - rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter.

- U prilog kvalitetu saradnje govori i činjenica da se trgovinski volumen u poslednjih osam godina uvećao čak dva i po puta, te je dostigut novi maksimum od preko 5 milijardi evra u 2019. godini, a uprkos godini koju je obeležila pandemija korona virusa, trgovinska razmena između Nemačke i Srbije iznosi 5 milijardi evra u 2020. godini - naveo je Aleter.

On je dodao da je u pogledu obrazovno-tehničke saradnje, AHK Srbija zajedno sa Privrednom komorom Srbije i drugim partnerima odigrala odlučujuću ulogu u uvođenju sistema dualnog obrazovanja u srednje škole u Srbiji, rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter.

Prema njegovim rečima, AHK Srbija je za ovu godinu identifikovala tri glavna strateška pravca, koja se već nalaze u procesu implementacije. To su stručno obrazovanje - dugoročno učenje (long-life learning), digitalizacija/inovacije i EU Green Deal.

Alternativne investicije bitnis

Foto: Shutterstock

Direktor AHK Srbije, takođe, navodi da mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju u okviru strategije obezbeđivanja dobavljača na bližim proizvodnim lokacijama (nearshoring) umesto dalekim na Istoku.

Komora će pružiti podršku i kroz projekat “Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Zemljama Zapadnog Balkana“ koji će se ove godine sprovesti krajem septembra, sedmu godinu zaredom.

Prijavljivanje srpskih dobavljača počinje u maju, navodi se u saopštenju AHK Srbije.

Kako navodi Udo Ajhlinger, predsednik Nemačko-srpske privredne komore i direktor Siemens Srbija i Siemens Mobility, AHK Srbija će se i dalje fokusirati na snažno i efikasno zastupanje interesa kompanija članica pred državnim organima i institucijama, kao i u javnoj sferi.

- Nemačko-srpsko partnerstvo je trajno. Naša Komora ostaje stabilan partner srpske privrede, sa ciljem poboljšanja poslovne klime i investicionih uslova, kao i podrška u naporima Vlade Srbije u sprovođenju ekonomskih reformi - rekao je Ajhlinger.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiko

    8. maj 2021 | 10:29

    Mnogo su nam zla naneli, ali jedino nas oni mogu podići da stanemo na noge na duži rok.Ne treba zaboraviti, ali treba misliti i na budućnost naših potomaka u sve komlikovanijoj svetskoj rošomonijadi.

  • Istina

    8. maj 2021 | 12:24

    Normalno u Srbiju, neće valjda u propalu hrvatsku gde žive na kreditima i aparatima uz finansisku infuziju EU

  • Darth Vader

    8. maj 2021 | 10:27

    Pravilno je "life-long learning".

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>