• 0
 ≫ 

Tviter je bojno polje za dvojicu najbogatijih: Istorija sukoba Bezosa i Maska

 ≫ 

Rivalstvo je krenulo pre 14 godina, i još uvek traje...

  • 0
džef bezos, amazon, milijarder, Elon Musk Ilon Mask (levo) i Džef Bezos / Foto: Tanjug/AP

Internetu očigledno nije dosta prepucavanja na Tviteru. Jedna od najpopularnijih svađa na ovoj mreži je ona između dvojice najbogatijih ljudi na svetu, a to su Džef Bezos i Ilon Mask.

Prvi je vlasnik vodeće e-prodavnice Amazon, koja je posebno uznapredovala tokom krizne 2020. godine, a drugi je osnivač kompanija Spejs Iks i Tesla (e-vozila). Rivalstvo među njima, iako ne posluju baš u istom domenu, traje već 14 godina i ne nazire mu se kraj.

Poslovno rivalstvo se pre nekoliko godina odrazilo i na Tviter, inače, omiljenu društvenu mrežu Ilona Maska. Ali, ni manje aktivan Bezos mu ne ostaje dužan u poslednje vreme, tportal.hr.

Tu nije reč samo o onlajn prepucavanju. Dvojica milijardera iz SAD godinama se bore za prevlast u biznisu koji danas malo ko može da priušti, a to su privatni letovi u svemir. To je oblast u kojoj su se njihova dva sveta sudarila i kada je rivalstvo kulminiralo.

Masku je najviše zasmetalo to što ga Amazonov plan podseća na njegov. U komentaru na Bezosov plan lansiranja sazvežđa satelita, nazvao ga je copycat-om.

Malo ko, doduše, uzima u obzir da je Mask ideju za satelitski internet pozajmio od osnivača "OneWeb"-a, Grega Vajlera, koji mu je o konceptu pričao svega nekoliko meseci ranije.

Vajler je Bezosa i Maska u objavi pitao: "Da li zaista sugerišete da je dizajn globalne satelitske mreže vaša ideja? Evo dokumenta iz 2014. koji bi mogao da vas razuveri".

Uprkos svemu tome, svet jednostavno obožava da gleda bogataše kako se prepiru, a tome u prilog ide i nedavna Maskova objava koju je uputio Bezosu, nakon što mu je "ispred nosa" uzeo ugovor sa NASA-om, vredan nekoliko desetina milijardi dolara.

Mask je provocirao najbogatijeg čoveka sveta "na račun muškosti":

Kada je reč o početku ovih svađa, bilo je naznaka još tokom jednog od retkih susreta uživo kada su u restoranu pričali o planovima za let u svemir. Nakon toga se, kažu obojica, više nisu baš slagali. Ipak, zanimljivo je da fotografija govori suprotno.

Ono što je, međutim, sasvim sigurno jeste da postojanje konkurencije tera na napredak. Da je Mask uspešno zaustavio Bezosa i izbacio ga iz svemirske trke, možda ovih dana ne bismo gledali nešto tako progresivno kao što je transport astronauta u kosmos, pomoću privatne svemirske letelice.

U istoriji SAD bilo je nekoliko bogataša koji su dominirali ekonomijom. Ipak, Džon Rokfeler se uglavnom fokusirao na eksploataciju nafte i železnicu, Endrju Karnegi na proizvodnju čelika, a Bil Gejts na Majkrosoft.

Kako ističe Frenklin For, u magazinu "Atlantic", opseg poslovne imperije koju je sagradio Džef Bezos je mnogo širi i bez presedana - u istoriji američkog kapitalizma.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>