• 4
 ≫ 

"Oni što ulažu u kriptovalute, treba da budu spremni da sve izgube"

 ≫ 

Sve kriptovalute beleže rast poslednjih meseci, a naročito bitkoin i etereum, mada je i dogecoin napredovao značajno u 2020. godini

  • 4
bitkoin

Foto: Freepik.com

Dok svet mesecima unazad potresa "kripto groznica", što znači da alternativni novac ima sve više poklonika, ipak nisu baš svi tog stava.

Neke banke su više puta isticale da je kripto svet previše rizičan, a sada nastoje da ponude digitalne verzije nacionalnih valuta - kao odgovor na kripto. Jedan od oštrijih protivnika ove vrste novca je i guverner Banke Engleske (Bank of England), Endru Bejli.

On je prokomentarisao da bi "ljudi koji kupuju kriptovalute, trebalo da budu spremni da izgube sav novac", piše CNBC. To je, zapravo, njegova reakcija na vrtoglavi skok dogecoin-a, digitalnog tokena, koji je nastao davne 2013. kao parodija na kriptovalute.

Bejli je rekao novinarima, na konferenciji za štampu povodom kamatne stope Banke Engleske, kako smatra da kriptovalute, poput bitkoina, etereuma ili dogekoina - same po sebi nemaju nikakvu vrednost.

- Govorio sam to nekoliko puta poslednjih godina. Bojim se da kriptovalute nemaju suštinsku vrednost. Imaju samo spoljnu vrednost, koju im daju investitori. Centralna banka ima mehanizme da se zaštiti od bilo kakvih špekulativnih uticaja - rekao je.

Podsećamo, sve kriptovalute beleže rast poslednjih meseci, a naročito bitkoin i etereum, mada je i dogecoin napredovao značajno u 2020. Njegov rast je najpre podstaknut objavama slavnih i reklamiranjem njihove kupovine na društvenim mrežama.

Zagovornici ove ideje o "decentralizovanom novcu", kažu da digitalna imovina može biti neka vrsta digitalnog zlata, jer ulagačima nudi siguran beg od inflacije.

Izvršni odbor Banke Engleske je, inače, pre nekoliko dana odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na 0,1 odsto, u nadi da će monetarna dešavanja u toj zemlji biti stabilna i da će godišnja inflacija biti oko 2%.

Video: Do 60 evra u samo 3 klika: Evo kako da se prijavite za pomoć države

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beast

    9. maj 2021 | 22:02

    Pa to je napravljeno da masa vrhunskih kompjuterskih komponenti bude prodato u bilionima komada i dan danas na trzistu podizu cenu svih mogucih vrsta kartica zbog ogromne potraznje. Znaju oni sta rade verujte. To su majstori.

  • Boban

    10. maj 2021 | 06:32

    Normalno je da će lakomišljeni sve da izgube. Oni koji su to stvorili nisu sigurno mislili na našu dobit nego na svoju. Tu se ništa ne privredjuje, nema rada, tako da je nelogično da vrednost raste. Ovo je sistem „dok se jednom ne smrkne drugom ne moze da svane“.

  • 100%

    10. maj 2021 | 07:56

    Sto vise ulozis vise i dobijes.😀

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>