• 2

Mask opet provocira: U jednom danu je dodžkoin nazvao i praznom pričom i valutom budućnosti

Vrednost četvrte najpopularnije kriptovalute je, ipak, pala, i to za više od 30 odsto

  • 2
dogecoin, novac, novčić

Foto: Shutterstock

Kada je pre nekoliko meseci kompanija Tesla uložila silne pare (tačnije 1,5 milijardi dolara) u bitkoin, svi su se pitali kako to da je Ilon Mask "zaobišao" svoju omiljenu šaljivu kriptovalutu - dodžkoin (dogecoin).

On je u februaru rekao da je bitkoin "manje glup vid likvidnosti od keša" i da je njegov potez dovoljna avantura za jednu S&P500 kompaniju, a da bi ulaganje u dodžkoin bilo, ipak, "preterano neozbiljno" za jednu od 500 najjačih kompanija u SAD.

I kao da to nije bilo dovoljno, milijarder je ovu virtuelnu valutu juče nazvao "praznom pričom", dok je vodio Saturday Night Live, zbog čega je cena dodžkoina pala čak za trećinu.

Posmatrači kripto valuta imali su velika očekivanja o onome što će reći izvršni direktor Tesle, koji je sebe inače nazvao Dodžfader, dok je vodio popularnu komičnu emisiju. Ipak, njegova izjava nije dobro uticala na ulagače.

Iako je dodžkoin pokrenut u šali, sličan je bitkoinu (za razliku od etereuma), a u jednom momentu je nazadovao 35% i dostigao vrednost od 0,47 u odnosu na dolar. Blago se oporavio do juče uveče (po britanskom vremenu) i dostigao 0,49. Ipak, to je znatno ispod 0,68 dolara koliko je vredeo pre vikenda.

Saturday Night Live je prvi put bio internacionalno emitovan na na YouTube-u, a vrednost dodžkoina je počela naglo da opada tokom programa.

Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Da stvar bude gora po ovaj digitalni novčić, Mask je tokom emitovanja publiku upoznao sa svojom majkom Maje, koja je rekla da je uzbuđena što je od sina dobila poklon za Dan majki (obeležen juče), ali da se "nada kako to nije dodžkoin".

Ali, onda je opet usledio "šok". Kada su u drugom delu emisije Maska pitali šta je dodžkoin, on je kazao: "To je budućnost valute; nezaustavljivo finansijsko sredstvo koje će zavladati svetom".

Uprkos padu, dodžkoin ostaje na 4. mestu po popularnosti, među kriptovalutama. Lider je bitkoin, potom sledi etereum, a onda i bajnans kovanica.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija

    10. maj 2021 | 10:32

    Samo da mu ne propadne

  • Auu

    10. maj 2021 | 09:18

    Zacudilo bi me da u ruci drzi andjela, ali zver u ljudskom obliku? Boze nas sacuvaj zla i satanista!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>