• 0
 ≫ 

Hakeri napali najveći američki naftovod, pa priznali da nisu hteli da ode ovako daleko: Ugrožen svet

 ≫ 

Hakeri priznali napad na jednu od najmoćnijih američkih kompanija za distribuciju nafte i naftnih derivata

  • 0
Gasovod haker

Foto-ilustracija: Pixabay, Shutterstock

Grupa hakera koja je tokom vikenda isključila glavni američki naftovod priznala je incident javno.

- Naš cilj je da zaradimo novac, a ne da stvaramo probleme društvu - napisao je Dark sajd na svojoj veb stranici.

Hakerski napad bio je jedan od najtemeljnijih ikad prijavljenih sajber napada i izazvao je brojne apele zakonodavcima da pojačaju mere zaštite američke energetske infrastrukture od hakerskih napada.

Odmah zatim, SAD su donele mere koje važe u vanrednim situacijama nakon što je kompanija Kolonijal pogođena sajber napadom.

Gasovod dnevno prevozi 2,5 miliona barela - 45% zaliha dizela, benzina i mlaznog goriva na istočnoj obali.

Operater se u petak isključio nakon sajber napada. Rad na obnavljanju usluge se nastavlja.

Danas je i FBI zvanično potvrdio da je DarkSide odgovoran za napad, rekavši da nastavlja da radi sa firmom i drugim vladinim agencijama na istrazi.

DarkSide je objavio izjavu na svojoj veb stranici, opisujući da je napad bio „apolitičan“.

- Ne učestvujemo u geopolitici, ne treba da nas povezujeu sa definisanom vladom i tražimo ... naše motive - rekla je grupa.

Grupa je takođe nagovestila da nije bila svesna da je Kolonijal na meti neke od njenih povezanih kompanija: „Od danas uvodimo umerenost i proveravamo svaku kompaniju koju naši partneri žele da hakuju kako bi se izbegle socijalne posledice u budućnosti“.

Američka vlada je popustila pravila o gorivu koje se prevozi, što znači da vozači u 18 država mogu da rade dodatno ili fleksibilnije radno vreme na transportu rafinisanih naftnih derivata.

Hakeri su inače pokušali da ukradu gotovo 100 gigabajta podataka, preteći da će ih postaviti na internet, ali FBI i druge vladine agencije radile su sa privatnim kompanijama da ih od toga odgovore. Sistem računarstva u oblaku koji su hakeri koristili za prikupljanje ukradenih podataka prebačen je van mreže u subotu.

Incident dalje naglašava rizik koji ovakvi napadi mogu da predstavljaju za kritičnu nacionalnu industrijsku infrastrukturu, a ne samo za preduzeća.

Pored obaveštenja na ekranima svojih računara, žrtve napada dobijaju informaciju o tome da su njihovi računari i serveri hakovani.

Kako je došlo do napada?

 

Kompanije koje su analizirale slučaj kažu da je ovom napadu pomogla pandemija, s tim što je više inženjera daljinski pristupilo kontrolnim sistemima za gasovod od kuće.

- Vidimo da je mnogo ugroženih podataka, ovo je ozbiljno veliki problem - rekao je vlasnik jedne od tih kompanija.

- Količina malih preduzeća koja postaju žrtva ovoga ... Postaje veliki problem za ekonomiju na globalnom nivou - naveo je on.

nafta

Foto: Freepik.com

Istraživanja pokazuje da ova grupa sajber-kriminalaca verovatno ima sedište u zemlji koja govori ruski, jer izbegava napade na kompanije u postsovjetskim državama, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju, Gruziju, Jermeniju, Moldaviju, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan , Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Skok fjučersa beznina zbog sajber napada

 

Terminske cene benzina danas na američkoj berzi su skočile, jer je veći deo vitalnog cevovoda za transport i dalje zatvoren zbog  ovog sajber napada na tu infranstrukturu.

Terminske cene benzina porasle su za 2 procenta na 2,168 dolara po galonu (4,4 litre), dok su fjučersi lož ulja poskupeli za 1,2 odsto, na 2,03 dolara.

Cena fjučersa američke sirove nafte WTI ojačala je za 56 centi na 65,46 dolara za barel, dok je severnomorska nafta Brent trgovana za 68,95 dolara po barelu, što je za 65 centi više nego pre hakerskog napada.

Fjučersi prirodnog gasa iznosili su 2,96 dolara za milion Britanskih termalnih jedinica (BTU).

Kompanija Kolonijal Pajplajn kasnije je saopštila da su neki od njenih manjih bočnih krakova između terminala i mesta isporuke ponovo na mreži, ali da su njene glavne linije i dalje zatvorene.

Ključan naftovod

 

Sve je počelo kada je kompanija Kolonijal Pajplajn, koji upravlja cevovodom za transport goriva od Meksičkog zaliva do severoistoka zemlje, obustravio  sve operacije cevovoda u petak uveče postupajući preventivno nakon sajber napada zlonamernim sofver programom na IT sistem kompanije.

Ovaj cevovod, dužine preko 5.500 milja (8.850 km), ključni je deo američke naftne infrastrukture, jer se njime dnevno transportuje oko 2,5 miliona barela benzina, dizel goriva, lož ulja i avionskog goriva.

Naftovodom snadbevaju se glavni američki aerodromi, uključujući Hartsfild Džekson u Atlanti – koji važi za najprometniji na svetu.

Dark sajd radio po svom receptu

 

Dark sajd je hakerska grupa koja postavlja zloćudne softere i nakon toga od žrtava iznuđuju novac. Njihovi napadi nisu svojstveni u postsovjetskim državama.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Džozef Bajden upoznat sa sajber napadom - dodajući da vlasti nastoje da pomognu kompaniji Kolonijal pajplajn da obnovi poslovanje i spreči poremećaje u snabdevanju korisnika.

Sjedinjene Države su sredinom aprila pooštrile sancije uvedene Ruskoj federaciji. Predsednik Bajden je tada rekao da SAD ne mogu stranoj sili da se meša u izborni process ili da na njenoj teritoriji sprovodi sajber napade.

Bajden je takođe prošle nedelje rekao da očekuje da će uskoro biti mogućnosti da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Dve države su trenutno u fazi značajnog zahlađenja odnosa.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>