• 1

Jednokratni bonusi za mlade bankare po ceni stana u Beogradu: Šta se krije iza ove odluke?

Predviđeni iznos predstavlja oko 30% godišnje osnovne plate novopromovisanog saradnika, rekao je jedan od izvora za Blumberg

  • 1
banka, bankar

Foto: Freepik.com

UBS Group AG će platiti jednokratni bonus od 40.000 američkih dolara svojim globalnim bankarskim analitičarima - kada budu unapređeni, udvostručujući tako cifru koju neki konkurenti nude, jer zajmodavci nastoje da nagrade mlađe zaposlene koji sada imaju više posla nego ikad.

Počev od ovog meseca, švajcarska banka će isplaćivati sign-on bonus analitičarima unapređenim u saradnike povrh bilo kog redovnog povećanja plata, rekli su ljudi upućeni u ove planove, koji su želeli da ostanu anonimni.

Ovaj iznos predstavlja oko 30% godišnje osnovne plate novopromovisanog saradnika, rekao je jedan od izvora. Banke podižu zarade mlađim zaposlenima kako bi sprečile njihov odlazak i ublažile nezadovoljstvo, usred rasta posla i stresa.

Potez UBS Group AG-a, naime, ne treba da čudi, budući da su javnost nedavno potresle vesti vezane za američku investicionu banku Goldman Sachs Group Inc, kada su zaposleni detaljno opisivali koliko im je naporan posao u toj kompaniji.

Portparol UBS-a, sa sedištem u Hongkongu, odbio je da komentariše ove navode. Akcije banke su se malo promenile juče prepodne, a ove godine su porasle 14,8%.

UBS povećava ulog, nudeći jednokratne bonuse koji su dvostruko veći od iznosa koji daju Credit Suisse Group AG i Wells Fargo & Co. svojim mlađim bankarima. I drugi zajmodavci, kao što je HSBC Holdings Plc, takođe čine napore da povećaju plate i "skrate put" do napredovanja, dok je Houlihan Lokey Inc. nekim radnicima čak ponudio odmore uz plaćanje svih troškova.

U isto vreme, UBS smanjuje radna mesta. Švajcarski zajmodavac rekao je prošlog meseca da uzima naknadu za restrukturiranje u iznosu od 300 miliona dolara, što uključuje troškove smanjenja radnih mesta u različitim regionima i poslovnim odeljenjima. Banka je odbila da navede konkretne brojeve.

Ali, banke takođe i pojačavaju osoblje kako bi izbegle izgaranje na poslu. JPMorgan Chase & Co. je prošlog meseca rekao kako planira da doda skoro 200 zaposlenih, pridruživši se tako Goldman Sachs-u i Jefferies Financial Group Inc.-u u povećanju broja zaposlenih.

Video: Do 60 evra u samo 3 klika: Evo kako da se prijavite za pomoć države

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    11. maj 2021 | 16:29

    Kod nas je plata u ekspozituri ista kao na trafici, jedina prednost je sto imas wc.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>