• 4
 ≫ 

Bruto devizne rezerve 14,9 milijardi evra: Dinar stabilan u odnosu na valutu evrozone

 ≫ 

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 618,9 miliona evra i bio je za 150,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu

  • 4
Grafikon rasta, berza, ekonomija

Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile 14,0 milijardi evra, saopštila je danas centralna banka.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 (osnovni monetarni agregat, koji uključuje kratkoročna dinarska sredstva - gotov novac u opticaju i depozite po videnju privrede i stanovništva) od 136 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 11,6 milijardi evra.

Na kraju aprila, bruto devizne rezerve su bile niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno odliva po osnovu plaćanja obaveza države (ukupno neto 210,6 miliona evra). Na smanjenje deviznih rezervi u aprilu dodatno je uticao negativan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 123,5 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom aprila, ostvareni po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama, devizne obavezne rezerve usled uobičajene aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 115,7 miliona evra) - bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (efekat po osnovu svop transakcija - 28,0 miliona evra) i odlive po drugim osnovima (ukupno neto 31,7 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 618,9 miliona evra i bio je za 150,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.144,7 miliona evra.

U aprilu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu kupila i prodala isti iznos deviza (po 45,0 miliona evra). Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra.

Video: Mali: Danas isplata minimalca, prekosutra pomoć građanima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    11. maj 2021 | 17:36

    Jest ali kad nebi vlast lagala

  • nikolas

    11. maj 2021 | 16:42

    ZASTO NE PRIVUCEMO BOGATASE U SRBIJU KAO STO TO RADE SVAJCARCI -KOD NJIH SVAKA POROFICA NA LEVOJ OBALI CIRISKOG JEZERA IMA PARA KOLIKO MI IMAMO !!! OTVARAJMO SE PRRMA SVETU DA NE OSTANEMO SIROTINJA BRE!!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>