• 0

Xiaomi više neće biti na crnoj listi: Otvara se put američkim ulaganjima

Ranije ove godine, Pentagon je pod administracijom Donalda Trampa objavio da je ova firma povezana s kineskom vojskom i stavio je na tzv. listu entiteta koja ograničava američka ulaganja u kompaniju

  • 0
Mi MIX Fold Foto: Xiaomi

Američko Ministarstvo odbrane ukloniće kinesku korporaciju Xiaomi sa vladine "crne liste", čime se otvara put budućim američkim ulaganjima u ovu pekinšku kompaniju koja proizvodi pametne telefona.

U sudskoj odluci, na koju se poziva Rojters, navodi se da će dve strane dogovorom rešiti aktuelnu parnicu bez daljeg sudskog spora, kako bi se okončao kratak i kontroverzni sukob između kineske hardverske kompanije i Vašingtona.

Portparolka Xiaomi-ja kaže da uprava pažljivo prati najnoviji razvoj događaja, ali nije iznela detalje. Akcije kineske kompanije skočile su više od 6,0 posto na berzi u Hongkongu. Vest se brzo proširila, ali zvaničnici američkog Ministarstva odbrane nisu bili dostupni za komentar.

Ranije ove godine, Pentagon je pod administracijom Donalda Trampa objavio da je ova firma povezana s kineskom vojskom i stavio je na tzv. listu entiteta koja ograničava američka ulaganja u kompaniju. Slična ograničenja uvedena su za još sedam kineskih kompanija.

Xiaomi je potom podneo tužbu protiv američke vlade, ocenjujući njenu odluku "nezakonitom i neustavnom" i negirajući bilo kakve veze sa kineskom vojskom. U martu je, pod administracijom Džoa Bajdena, savezni sudija privremeno blokirao primenu "crne liste", pozivajući se na "duboko neutemeljen" postupak američke vlade.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>