• 11

Fantastična procena: Srbija dobila bolje projekcije privrednog rasta u odnosu na EU

U ekonomskoj prognozi EK, jedino Španija sa 5,9 odsto i Francuska sa 5,7 posto imaju bolje projekcije rasta BDP

  • 11
Evropska komisija, Srbija, grafikon

Foto: Shutterstock, Pixabay, Wikipedia

Evropska komisija je povećala u najnovijim prolećnim prognozama projekciju rasta Srbije za ovu godinu na 5,3 procenta u ovoj godini, a za narednu predviđa rast od 4 posto.

U prethodnom jesenjem izveštaju o EK je prognozirala rast bruto domaćeg prozivoda Srbije od 4,8 procenata za 2021. godinu.

- Predviđa se da će se srpska ekonomija snažno oporaviti 2021. godine i to iznad nivoa proizvodnje pre krize, vođena uglavnom investicijama i privatnom potrošnjom. Zbog obnovljenih mera fiskalne podrške i visokog rasta javnih investicija, očekuje se da će se deficit opšte države samo neznatno smanjiti u 2021, nako čega će značajno smanjenje uslediti 2022. godine - navodi se u prolećnim prognozama objavljenim na zvaničnoj internet straniuci EK.

Srbija je tako od EK dobila bolje projekcije privrednog rasta u 2021. godini u odnosu na EU, kojoj se predviđa rast od 4,2 posto, i u odnosu na evrozonu (4, 4%).

U ekonomskoj prognozi EK, jedino Španija sa 5,9 odsto i Francuska sa 5,7 posto imaju bolje projekcije rasta BDP, i to zbog većeg pada koji su zabeležile u 2020.

Privreda, biznis, korona virus

Foto: Shutterstock

EK ističe da je srpska privreda imala "blagi pad" u 2020. godini od samo 1,0 posto, zahvaljujći snažnom ekonomskom zamajcu pre krize, značajnim merama podrške, sektorskoj strukturi ekonomije i relativno ograničenim restriktivnim merama uvedenim za suzbijanje posledica kovida-19.

Istovremeno, Evropska komisija navodi da je kriza kovid-19 uticala na pogoršanje deficita opšte države na 8,1 odsto BDP-a prošle godine, koji je bio "uravnotežen" 2019, pri čemu će u tekućoj godini imati tendenciju pada na sedam procenata BDP.

Kao razlog povećanja budžtskog deficita navodi se obiman paket mera fiskalne pomoći koji je država izdvojila kako za privredne sektore i kompanije, tako i za podršku građanima.

Prema proceni EK, javni dug Srbije u 2021. godini iznosiće oko 60,7 posto BDP-a, dok se u 2022. godini očekuje umereni pad na 60,4 procenta.

Kada je reč o tržištu rada u Srbiji, EK predviđa da će stopa nezaposlenosti u pasti sa 9,3 procenta u 2021. godini na 8,5 posto u 2022.

Video: Mali: Danas isplata minimalca, prekosutra pomoć građanima

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    Bas se lepo nasmejah uz kaficu...

  • Boban

    Ma najbolji smo u svemu, kod njih plata 800 evra najmanja a kod nas 200 evra.... kod njih hrana jeftinija nego kod nas a mi smo lideri u eu i zivimo u zlatnom doba.....

  • Vuk

    Prvo skoči pa kaži hop?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke