• 3

Usvojeno: Sav alkohol u Srbiji sada se oporezuje drugačije

eAgrar obuhvatiće i elektronski sistem za podnošenje zahteva, odobravanje i upravljanje podsticajima

  • 3
porez, taksa Foto: Pixabay

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmeni Zakona o akcizama, kojim se predlaže da se sva jaka alkoholna pića, nezavisno od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola, oporezuju prema procentu čistog alkohola merenom na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa u tom gotovom proizvodu, čime će se izjednačiti poreski tretman svih jakih alkoholnih pića.

Ovim izmenama usaglašava se Zakon o akcizama sa propisima Evropske unije, kao i sa članom 37 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o fiskalnoj diskriminaciji, kojim je propisano da će se Evropska unija i Srbija uzdržavati od uvođenja, i ukinuće ukoliko postoji, svaku meru ili praksu unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi jedne strane, neposredno ili posredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane.

Uspostavljen i eAgrar

Članovi vlade doneli su odluku da se obrazuje Radna grupa za razvoj i uspostavljanje elektronskog sistema eAgrar, koji obuhvata elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije.

Takođe, eAgrar obuhvatiće i elektronski sistem za podnošenje zahteva, odobravanje i upravljanje podsticajima, kao i druge vezane korisničke servise u sektoru

poljopprivrede, sa ciljem modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka i njihove promene u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Video: Recept za uspeh destilerije u šumadijskom selu - rakija sa ukusom zlata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan Kruševac

    13. maj 2021 | 08:38

    Jel to znači otprilike dodatno poskupljenje domaćih alkoholnih žestokih pića

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>