• 2

Američki naftovod opet radi: Benzina manjka na pumpama, "neka kupuju samo oni s praznim rezervoarom"

Prekid rada naftovoda izazvao je duge redove na benzinskim stanicama, zbog problema sa distribucijom i zbog panične kupovine

  • 2
Benzin gorivo pumpa

Foto: Shutterstock

Juče kasno, "Colonial Pipeline" - najveći nacionalni naftovod u SAD, ponovo radi, nakon što je bio zatvoren na nekoliko dana zbog hakerskog napada.

Kako smo nedavno pisali, hakeri su priznali napad na jednu od najmoćnijih američkih kompanija za distribuciju nafte i naftnih derivata, koja u regularnim uslovima dnevno distribuira 2,5 miliona barela benzina.

Iz kompanije je potvrđeno da će se svi vodovi, uključujući i bočne, vratiti u normalno funkcionisanje, ipak, ističe se da će biti potrebno nekoliko dana da se sve isporuke goriva vrate u normalu.

Hakerski napad, izvršen pre nekoliko dana, bio je jedan od najtemeljnijih, ikad prijavljenih sajber napada, i "poslao" je brojne apele zakonodavcima da pojačaju mere zaštite američke energetske infrastrukture.

Prekid rada naftovoda izazvao je duge redove na benzinskim stanicama, zbog problema sa distribucijom i zbog panične kupovine, zbog čega su iscrpljene zalihe na hiljadama pumpi. Javljali su se i vozači, koji su govorili kako u nekim državama na jugoistoku SAD - pumpe imaju malo ili nimalo benzina.

Demokratski guverner Severne Karoline, Roj Kuper, pozvao je ljude u toku jučerašnjeg dana da kupuju gorivo samo ako im je rezervoar prazan i da izveštavaju o svim slučajevima podizanja cena. "Colonial Pipeline" za istočnu obalu isporučuje oko 45 odsto goriva.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    13. maj 2021 | 10:20

    Nekako lakse da se podignu cene, za smanjrnje je postupak komplikovan, a i treba da se namakne ona pomoc drzave svim punoletnim gradjanima srbije

  • Vuk

    13. maj 2021 | 08:43

    Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće a u Srbiji poskupljuje benzin, hahahaha, tragikomično?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>