• 0

Radnici za dostavu hrane izborili svoja prava u jednoj zemlji: Moraju da imaju ugovor na neodređeno

Kada je reč o Starom kontinentu, Španija prednjači, iako su neke firme oklevale, tvrdeći da se njihov model poslovanja razlikuje od onog koji je bio predmet presude

  • 0
Dostava hrane

Foto: Shutterstock

Firme za dostavu hrane sa sedištem u Španiji imaju rok od tri meseca da kuririma daju status zaposlenih na neodređeno vreme, prema novoj uredbi vlade u Madridu.

Uredba je usaglašena sa sindikatima i udruženjem poslodavaca, a njom treba regulisati pravni status hiljada vozača, nakon što je španski Vrhovni sud prošle godine presudio da im firme moraju dodeliti status radnika.

Slične inicijative su se dešavale i u Velikoj Britaniji, odnosno SAD, kada je reč o Uberu. Tamo su radnici takođe izborili svoja osnovna prava, a ova kompanije je izgubila spor na sudu.

Navodi se da novi propisi stupaju na snagu odmah, a firme imaju rok od 90 dana da je ispoštuju, odredila je vlada u utorak. Portparolka Glova i portparol Uber Eats-a nisu hteli da komentarišu novu normu, dok ne saznaju neke pojedinosti. Deliveroo nije odmah odgovorio na zahtev za komentarom.

Rasprava na globalnom nivou

 

Ovo je jedan od prvih zakona u Evropi kojim se regulišu prava zaposlenih u digitalnim firmama, prenosi Rojters. Evropska komisija je pokrenula postupak javnog savetovanja o propisima koji bi važili za celu EU, a rasprava o statusu te kategorije radnika vodi se i na globalnom nivou.

Kada je reč o Starom kontinentu, Španija prednjači, iako su neke firme oklevale, tvrdeći da se njihov model poslovanja razlikuje od onog koji je bio predmet presude. Izgleda da je došlo vreme da se stane na put ustaljenoj praksi angažovanja samozaposlenih dostavljača, bez osnovnih prava o radu.

Mada, treba napomenuti da nova uredba ne rešava u potpunosti pravni status kurira, što možda vodi ka novim sporovima na sudu. Većina firmi za dostavu, ipak, spremna je za promene. Sada traže nove modele poslovanja koji će im omogućiti profitabilnost.

Just-Eat, španska podružnica Take Away-a, već je nekim kuririma dodelila status stalno zaposlenih. Druge firme, kao što je Glovo, odlučile su da angažuju deo kurira preko agencija za privremeno zapošljavanje.

Podsetimo, ugovori su i jedan od najvećih problema dostavljača u Srbiji. Oni uglavnom na svojim plećima nose ceo biznis koji je postao isplativ.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>