• 0

Dobili Airbnb na sudu: Čak 220.000 ovih stanova ne sme biti oglašeno na sajtu

Odluka još nije pravosnažna, a Airbnb je najavio da će ispitati odluku suda i da je planirano izdavanje saopštenja u vezi sa tim

  • 0
beč

Beč / Foto: Dimitry Anikin

Grad Beč je u sudskom sporu protiv platforme Airbnb dobio presudu u slučaju davanja u podzakup stanova koji su u vlasništvu grada. Trgovinski sud u Beču je u prvoj instanci doneo odluku da takvi stanovi ne smeju da se oglašavaju na platformi Airbnb, kako bi se davali u podzakup.

Austrijska prestonica je u prošlosti predala spisak svih stanova u svom vlasništvu i u više navrata zatražila od

popularne internet platforme da onemogući izdavanje istih, tako što će blokirati oglase sa njihovim adresama. Na taj način bi nedozvoljeno iznajmljivanje stanova bilo sprečeno.

"Grad je bio prinuđen da pokrene pravni postupak. Airbnb jeste ponudio da blokira sporne oglase, ali samo ukoliko ih služba koja upravlja gradskim stanovima pronađe i prosledi. To u praksi nije bilo izvodljivo", navodi se u saopštenju kancelarije Katrin Gal, članice gradskog veća zadužene za stanogradnju.

"Potpuno je izvodljivo da platforme kao što je Airbnb podrže grad u borbi protiv zloupotrebe gradskih stanova. Ukoliko gradski službenici moraju da proveravaju svaki oglas pojedinačno, to nije efikasno, a u mnogim slučajevima i nemoguće", dodaje se.

U presudi se navodi da optužena strana mora da obustavi oglašavanje ponuda za davanje u zakup i/ili podzakup stanova grada Beča čije su joj adrese poznate, pogotovo preko mobilnih aplikacija ili veb stranica i naročito u okviru domena airbnb.at ili airbnb.com.

Odluka još nije pravosnažna, a Airbnb je najavio da će ispitati odluku suda i da je planirano izdavanje saopštenja u vezi sa tim. Gradska služba "Bečko stanovanje" upravlja stanovima koji su u vlasništvu grada i daje ih u zakup

građanima po povoljnim uslovima. Beč raspolaže sa 220.000 takvih stanova.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>