• 1

Boingov Max 737 opet pravi probleme: Prizemljeno više od 100 aviona

Podsećamo, Boingov avion prizemljen je 2019. godine nakon dve teške nesreće u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi, i od tada se radilo na rešavanju problema

  • 1
Boeing 737, Boing, avion, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Nešto više od šest meseci nakon što su američki regulatori odobrili ponovni let aviona Boing 737 Max, letelica se ponovo našla pod intenzivnom kontrolom. Otkrivanje potencijalnog električnog problema prošlog meseca - dovelo je do ponovnog uzemljenja više od 100 aviona, koji su u vlasništvu 24 avio-kompanije širom sveta.

Obustavljene su isporuke još mnogo novih aviona. Boing i američki regulator, Savezna uprava za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA), kažu da blisko sarađuju na rešavanju ovog problema. Ali, ovo im svakako "nije trebalo", budući da kritičari već pričaju kako je ovaj model aviona prerano vraćen u upotrebu.

Podsećamo, Boingov avion prizemljen je 2019. godine nakon dve teške nesreće u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi. Kritičari navode da pitanja - koja su mogla doprineti dvema fatalnim nesrećama - nisu u potpunosti analizirana ili rešavana.

Među te kritičare ubraja se i Ed Pirson, koji je već pokušao da poveže navodno loše proizvodne standarde u fabrici 737 sa električnim kvarovima na srušenim avionima.

Prema Boingu i FAA, problem je prvi put postao očigledan tokom testiranja novoproizvedenog 737 Max 8 aviona, koji tek treba da bude isporučen vlasniku. Utvrđeno je da elektroenergetski sistemi letelice nisu radili ispravno. Kvar je praćen lošim električnim povezivanjem.

To bi prema stavu FAA, moglo potencijalno da utiče na rad određenih sistema, uključujući zaštitu motora od leda, i da rezultira gubitkom kritičnih funkcija, što može sprečiti nastavak sigurnog leta i sletanja.

Savezna uprava za vazduhoplovstvo je bila zabrinuta da bi vremenom i druge letelice, koje su već bile u upotrebi, mogle da razviju isto stanje. Izdala je Direktivu 30. aprila, kojom se predviđa da sporna letelica treba biti modifikovana pre ponovnog letenja.

Video: Do 60 evra u samo 3 klika: Evo kako da se prijavite za pomoć države

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>