• 12

3 stvari koje su najviše poskupele u Srbiji za mesec dana: Nisu samo gorivo i ulje

Građani ipak na svojim novčanicima najpre su osetili skok cene ulja, goriva...

  • 12
Poskupljenja kod nas i u svetu, grafika Ilustracija: Nikola Jovanović

Inflacija je u aprilu iznosila 1,1 odsto. Republički zavod za statistiku saopštio je da su za toliko povećane u proseku potrošačke cene u poređenju sa martom.

Kada se cenovnici uporede sa istim mesecom prethodne godine - veći su za 2,8 odsto.

U april, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama hrana i bezalkoholna pića (2,6 odsto), odeća i obuća (1,7), transport(jedan) i rekreacija i kultura (0,2).

Rast cena zabeležen je i u grupama stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, alkoholna pića i duvan, zdravstvo, nameštaj, pokućstvo i restorani i hoteli - za po 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Građani ipak na svojim novčanicima najpre su osetili skok cene ulja, goriva, a u poslednje vreme i ostalih namirnica.

A tako je i širom sveta.

I u Americi sve skočilo

Potrošačke cene u SAD zabeležile su u aprilu 2021. najveći rast u poslednjih skoro 12 godina usled eksplozivnog jačanja potražnje u uslovima ograničene ponude, što bi moglo dodatno da raspiri strahovanje na finansijskom tržištu od dužeg perioda veće inflacije.

Američko Ministarstvo za rad je saopštilo da je inflacija u aprilu skočila za 0,8 posto na mesečnom nivou, nakon rasta u martu od 0,6 procenata. To je najveći mesečni porast od juna 2009. godine.

Uzlet cena polovnih automobila i kamiona od 10 odsto doprineo je sa preko jednom trećinom povećanju indeksa potrošačkih cena prošlog meseca. Proizvodnja motornih vozila je posustala zbog globalne nestašice poluprovodnika, što je podstaklo potražnju za polovnim automobilima.

Hrana u SAD je poskupela u aprilu za 0,4 procenta, dok su cene benzina pale za 1,4 odsto nakon rasta od 9,1 posto u martu. Međutim, cena benzina će u maju verovatno ponovo ići u vis, jer pumpe širom zemlje već ostaju bez goriva nakon delimičnog zatvaranja cevovoda Kolonijal Pajplajn posle hakerskog napada na tu kompaniju prošlog petka.

Na godišnjem nivou, inflacija je u aprilu porasla za 4,2 procenta, najviše od septembra 2008, što se delom pripisuje i niskoj prošlogodišnjoj uporednoj bazi.

Kada se iz računice izuzmu volatilne cene hrane i energije, bazna inflacija u SAD povećana je prošlog meseca za 0,9 odsto, što je njen najveći mesečni porast od aprila 1982. Na međugodišnjem nivou, bazna inflacija je skočio za 3,0 procenta, nakon rasta od 1,6 posto u martu.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    14. maj 2021 | 10:56

    E kad znam da je i u Americi poskupelo lakse mi je.

  • Miki

    14. maj 2021 | 12:15

    Sve nam je najskuplje,pocev od goriva ,u regionu i evropi a nas vrh se gadja sa nekim procentima koje narod ne razume,najmanja nam je platezna moc i to je istina a to sto vrh zivi na nivou a narod jedva sastavlja kraj sa krajem a pritom se hvali da smo u svemu najbolji na svetu stvar je samoubedjenja i licnog interesa pojedinaca iz vrha vlasti,,ko izlazi iz zemlje zna kakò zive ostali i koliku su pomoc primali prethodnog perioda,mnogo vecu nego mi a 3000din da se vakcinisui smatrali bi kao uvredu,toliko o nasoj srbiji

  • Glas severa

    14. maj 2021 | 11:31

    Manite se procenata i minimalne inflacije.Napravite anketu na nivou cele Srbije a ne samo Beograda da vidite kako ljudi stvarno zive.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>