• 2

Skuplji sladoled na Jadranu: Od 1. jula uvode akcizu

Planirano je povećanje visine akcize na pivo sa pet na sedam evra

 • 2
Sladoled

Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori će od 1. jula biti značajno povećane akcize na duvanske proizvode, alkoholna pića, a biće uvedena i akciza na sladoled.

To se predviđa Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji je utvrdila vlada u četvrtak "u cilju suzbijanja negativnih efekata koje upotreba duvanskih proizvoda, alkoholnih pića i proizvoda sa dodatkom šećera imaju na zdravlje građana", saopšteno je iz vlade.

Izmenama se predlaže povećanje akcize za fino rezani duvan sa 45 evra po kilogramu na 55 evra, za drugi duvan za pušenje sa 25 evra na 35 evra po kilogramu, a za nesagorevajući duvan, za koji se akciza plaća po kilogramu neto mase, predlaže se povećanje na 70 odsto minimalne akcize, prenosi RTCG.

Predloženim zakonom planirano je povećanje akcize na gazirana pića sa 25 na 35 evra po hektolitru i uvođenje akcize na proizvode od šećera, kakao i sladoled koja bi se plaćala u iznosu od 0,6 evra po kilogramu.

Planirano je povećanje visine akcize na pivo sa pet na sedam evra po zapreminskom sadržaju alkohola na hektolitar piva, kao i na penušava vina sa 35 na 40 evra po hektolitru, te uvođenje akcize na ostala nepenušava fermentisana pića od 35 evra po hektolitru.

Povećanjem akcize na duvan i duvanske proizvode i uvođenjem novog akciznog proizvoda došlo bi do povećanja prihoda budžeta za oko 16,8 miliona evra, navodi RTCG.

Video: Sjajan sladoled sa mangom i bananom savršen izbor protiv vrućine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DRagutin

  Kako im nije žao...? Pa zar deci da uvodite akcizu, njima na njihovu radost da utičete? Ej bre koja je to beda i sramota... Toliko ima raznih načina da se zaradi a oni na sladoled hoće da se obogate... 🤦‍♂️

  2
  0

  Podelite komentar

 • Bokelj

  Banana republika, Podgoricka mafija uvodi akcize djeci na sladoled!!! Svi u Trebinje na sladoled...

  7
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke