• 5

Gorko - slatka istina kompanije Ferero: Ume s cenom robe, ne i radnika

Fabrika Ferero osnovana je pre 75 godina

  • 5
Nutela krem Foto: Shutterstock

Italijanska multinacionalna kompanija Ferero, koja proizvodi čuvenu Nutelu kontroliše 30 odsto svetskog tržišta uzgoja lesnika, a u Turskoj koja je prva u svetu, proizvodnja lešnika je sasvim pod kontrolom italijanske fabrike, piše list Il Manifesto.

Kao većinski vlasnik Ferero je svojom politikom uspeo da u Turskoj snizi cenu proizvoda i tako eliminiše konkurenciju niza malih proizvođača.

Direktna posledica je, piše list, pad cena lešnika, ali i plata zaposlenih koji su većinom sirijske izbeglice, a među njima mnogobrojna deca.

List podseća da je međunarodna organizacija koja se bori protiv robovskog iskorišćavanja radnika, Antislejveri, već ranije optužila Ferero zbog uslova rada i plata maloletne dece koja rade u na poljima koja su u vlasništvu multinacionalne kompanije.

Iste optužbe stižu i za ponašanje kompanije u Gani i Obali Slonovače, afričkim zemljama gde je Ferero vlasnik velikih farmi za proizvodnju kakaa.

Organizacije za zaštitu prirode optužuju Ferero da u tim zemljama širi proizvodnju samo jedne kulture, kakaa, što dramatično uništava balans lokalnog ekosistema.

Fabrika Ferero osnovana je pre 75 godina u italijanskom gradu Alba.

Današnji vlasnik je unuk osnivača, Ðovani Ferero, a tokom godina kompanija je uspela da se proširi na međunarodno tržiste i u svoje vlasništvo uključi velike proizvodzače slatkiša kao što je Nestle, Kelloggs, Fox i mnoge druge kao i velike farme za proizvodnju kakaa u Ekvadoru, Gani, Obali Slonovače. Kompanija ima i indistrijske pogone u još osam zemalja širom sveta uključujući Kinu i Rusiju.

Video: Nešto najslađe što ćete danas videti: Veverica Sviši u akciji jedenja lešnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Somborac

    14. maj 2021 | 12:03

    Eurocrem, pa sve ostalo.

  • Putin R.S

    14. maj 2021 | 13:09

    Originalna NUTELA se prodaje samo u Austriji, Nemackoj i Italiji. Evropska komisija je izvrsila nalaz NUTELE iz pomenutih drzava i drugih zemalja EU i ustanovljeno je bilo da samo 3 dobijaju original. Morali su da plate zbog prevare nekoliko desetina miliona kaznu. To je bilo u vestima pre nekoliko godina.

  • Perke

    14. maj 2021 | 13:36

    Ko u Srbiji kupuje Nutelu, taj je stvarno čudan... Imamo 10 vrh kremova, kakva crna Nutela od 700 dindzi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>