• 2

"Šampion u izbegavanju plaćanja poreza": Uberov poslovni model bode oči, iskoristio 50 kompanija

Sofisticirani načini Ubera da izbegne porez od više milijardi dolara ističu dugogodišnji izazov sa kojim se vlade suočavaju u sprovođenju poreskih obaveza među bogatim korporacijama

  • 2
Uber kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Kompanija Uber je iskoristio 50 holandskih kompanija da bi izbegao porez na 6 milijardi dolara prihoda. Zbog toga ga nazivaju "šampionom za izbegavanje plaćanja poreza".

Prema nedavnom istraživanju Centra za međunarodnu odgovornost i istraživanje poreza na dobit, Uber koristi složeno poresko sklonište koje uključuje oko 50 holandskih kompanija kako bi smanjio svoj globalni poreski račun.To su tzv. firme školjke.

Uber je 2019. godine potražio 4,5 milijarde dolara globalnih operativnih gubitaka (bez SAD-a i Kine) u poreske svrhe - u stvarnosti je doneo 5,8 milijardi dolara operativnog prihoda.

Uber je ranije obelodanio detalje o svojoj holandskoj poreskoj oazi 2019. godine, kada je preselio svoju intelektualnu svojinu sa Bermuda u Holandiju, ali istraživanje CICTAR-a baca više svetla na to kako je kompanija strukturirala svoju mrežu.

- Ovo je Liga šampiona za izbegavanje poreza - rekao je glavni analitičar CICTAR-a Džejsonason Vard.

Uber nije odmah odgovorio na zahtev za komentar ove priče.

Preneo je svoje intelektualno vlasništvo putem "zajma" od 16 milijardi dolara od jedne od njegovih filijala u Singapuru, koja zauzvrat poseduje jednu od Uberovih holandskih kompanija-školjki, proizvođača koji kompaniji odobrava poresku olakšicu od milijardu dolara svake godine u narednih 20 godina.

- Uber je naplatio njihov pristup izbegavanju poreza - rekao je Vard koristeći poresku olakšicu na intelektualnu svojinu "kako bi sprečio buduće račune za porez, pretvarajući ga u mnogo korisniju, održivu poresku strukturu u Holandiji -

CICTAR je takođe otkrio da nekoliko holandskih podružnica Ubera nisu podnele obavezne finansijske izveštaje, a u Indiji je Uber platio manje od trećine poreza od 6% koji država nameće multinacionalnim kompanijama.

- Indiji je očajnički potrebna zarada kako bi joj pomogla u borbi protiv COVID-19, ali kompanije poput Ubera mogu da izbegnu doprinos tom naporu kroz šeme za izbegavanje poreza - rekao je Vard.

U Australiji je CICTAR otkrio da je Uber premalo platio svoj poreski račun za 30,5 miliona američkih dolara.

Sofisticirani načini Ubera da izbegne porez od više milijardi dolara ističu dugogodišnji izazov sa kojim se vlade suočavaju u sprovođenju poreskih obaveza među bogatim korporacijama i pojedincima.

Kao odgovor na to, neki poslanici širom sveta, uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena, lobirali su za globalni minimalni porez i druge mere za smanjenje izbegavanja poreza, za koje Poreska mreža pravde procenjuje da vlade godišnje koštaju 427 milijardi dolara.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    14. maj 2021 | 17:55

    Mi nemamo uber, ali ova naša "inovativna aplikacija za pomoć na putu" ili ti car go isto tako radi... I nikom ništa...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>