• 0
 ≫ 

Da li je ovo najbrže rastuća industrija u Srbiji? Za 6 godina rast od 60%, ni korona je ne obara

 ≫ 

Uprkos efektima pandemije virusa kovid 19, koji su malo usporili kreativni sektor, ipak su rezultati i dalje iznad perioda pre krize – ostvaren je rast od 3.6 odsto

  • 0
Kreativna industrija Foto: Pixabay
Kreativna industrija Foto: Pixabay

Kreativne industrije u Srbiji ostvarile su rast od 60 odsto tokom poslednjih šest godina, a čak i tokom pandemije zabeležile su rast od 3,6 odsto.

Delatnosti kreativnih industrija u Srbiji čine više od sedam odsto bruto društvenog proizvoda Srbije (7,4 odsto prema podacima za 2019. godinu) i ostvaraju kontinuiran rast, koji samo u poslednjih šest godina iznosi čak 60 odsto, navodi se u izveštaju “Analiza ekonomskih efekata sektora kreativnih industrija na ekonomiju Srbije” Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Kumulativni rast izvoza sektora kreativnih industrija, u periodu od 2014. do 2020. godine iznosi čak 51 odsto, dok je u istom periodu ukupna vrednost ostvarenog izvoza 346.8 milijardi dinara.

U istom periodu bruto dodata vrednost (BDV) sektora kreativnih industrija porastao je sa 178 milijardi dinara na 236 milijardi dinara, tačnije ostvaren je rast od 32 odsto.

Uprkos efektima pandemije virusa kovid 19, koji su malo usporili kreativni sektor, ipak su rezultati i dalje iznad perioda pre krize – ostvaren je rast od 3.6 odsto.

- Impozantni ekonomski rezultati ukazuju na rast i razvoj u sektoru kreativnih industrija, ali i potencijal koji je tek moguće ostvariti. Raznim merama država je u prethodnom periodu poboljšala uslove rada upravo ovog sektora, a imo i jos prostora za unapredjenje na čemu i radimo kontinuirano. Posebno je važno da više od polovine zaposlenih u ovom sektoru čine mladi od 20 do 45 godina, visoko obrazovani, dok je procenat žena između 40 i 45 odsto. Osim toga, upravo u ovom sektoru primetan je trend decentralizacije, ali i velike međusektorske saradnje i brojnih inovacija, kojima je Srbija veoma konkuretna na međunarodnom tržištu. Upravo to je naša velika

prilika - da razvojem kreativnih industrija i podrškom talentima, inovatorima, naučnicima - direktno i na najbolji mogući način gradimo imidž moderne Srbije u svetu. Zbog toga je i osnovana nacionalna platforma „Srbija stvara“, koja deluje kao nacionalni brend moderne Srbije, afirmišući i podstičući srpsku izuzetnost, inovativnost i kreativnost - ističe predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na ubrzan razvoj sektora kreativnih industrija u Srbiji ukazuje i porast broja registrovanih privrednih subjekata, koje se bave nekom od 80 delatnosti iz sektora kreativnih industrija, inovacija i ekonomija zasnovanih na znaju, sa 45 hiljada na više od 73 hiljade subjekata, što predstavlja rast od čak 62 odsto. Analiza pokazuje da je najveći broj pravnih lica osnovan u delatnosti računarskog programiranja, industrije razvoja video igara i proizvodnje audiovizuelenog sadržaja.

Ukoliko posmatramo samo preduzetnike u ovom sektoru, BDV koju su kreirali je porasla sa 13 milijardi dinara na 40 milijardi dinara, odnosno neverovatnih 200 odsto, odnosno skoro tri puta.

Broj preduzetnika se gotovo udvostručio sa 14 hiljada na 31 hiljadu preduzetnika, dok je njihov ukupni promet porastao za 55 milijardi dinara, odnosno za 187 odsto.

- Kreativne industrije su veoma važne jer u prvi plan stavljaju znanje i informacije, kao najbitnije resurse na kojima savremene ekonomije baziraju svoj razvoj i tako doprinose transformaciji ka društvu baziranom na znanju. U tom kontekstu, kreativne industrije, pored kreiranja novih oblasti, dodaju vrednost tradicionalnim privrednim delatnostima i unapređuju proizvodnu efikasnost, podižu kvalitet proizvoda koji je sada više prilagođen zahtevima savremenih potrošača i konačno čine proizvode i usluge globalno dostupnim i konkurentnim. Direktan doprinos kreativnih industrija u Srbiji beležimo kroz ekonomske uticaje na rast BDP Srbije, ali i rast zaposlenosti i

izvoza. Značajne strane investicije vodećih globalnih kompanija u Srbiji pokazale su da je naš proizvod već prepoznat u svetu, kaže docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu Igor Kovačević.

Video: Korona u Srbiji stavila 40.000 venčanja na čekanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>