• 4

Rakija poskupljuje, viskiju pada cena? Nove akcize donose bitne promene

Akciza na voćnu rakiju sada iznosi 136,62 pa bi nova od 185 dinara predstavljala povećanje

 • 4
bar Foto: Freepik

Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama, koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola - merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.

Time se izjednačava iznos akcize za sva ova pića u odnosu na procenat alkohola u njima, umesto u odnosu na sirovinu od koje su proizvedena, pa za visinu akcize neće biti bitno da li je piće napravljeno od voća, kao što je slučaj sa rakijama ili od žitarica, koje su osnovna sirovina za proizvodnju viskija.

Na sva žestoka alkoholna pića, koja sadrže 40 odsto alkohola, umesto dosadašnjih 136 dinara po litru, ubuduće bi se dotiralo 185 dinara.

Shodno ovim izmenama, nameti na domaća pića kao što su rakije bili bi veći, zbog čega se očekuje njihovo poskupljenje, za razliku od uvoznih pića, poput viskija koja bi zbog manjih nameta trebalo da pojeftine.

Naime, akciza na voćnu rakiju sada iznosi 136,62 pa bi nova od 185 dinara predstavljala povećanje, dok je situacija kod viskija sa istim sadržajem alkohola sasvim drugačija. Sada iznosi 348,17 dinara što je znatno više od nove predložene akcize.

Akcize na pivo i ostala niskoalkoholna pića koja sadrže između 1,2 odsto i 15 odsto alkohola, ne menjaju se, i ubuduće će se obračunavati po litru pića. Akciza na pivo i dalje će iznositi 26,44 dinara po litru, a na vina i ostala niskoalkoholna pića 23,14 dinara po litru.

Video: CASH TO GO spas kad god zaboravite da podignete keš s bankomata

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mare

  16. maj 2021 | 09:39

  Strasno je kad se porezi za uvoznu robu izjednaci sa domacom. Polako ubijamo nase destilerije.

 • Majkl Džondar

  16. maj 2021 | 09:25

  Kako se šteluje tržište za njihove proizvode a ne za naše.

 • R9

  16. maj 2021 | 12:21

  Pa umesto da cuvate domacu privredu, vi je gurate u utakmicu sa velikim krporacijama koje su daleko bogatije od domacih proizvodjaca... A iz nebrojeno mnogo primera vec znamo kako se to zavrsi...

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>