• 0

Počeli radovi na Sueckom kanalu: Uskoro plovidba u oba smera

Podsećamo, brod "Ever Given" je bio zaglavljen u kanalu 6 dana

  • 0
Suecki kanal, blokada

Foto: Tanjug/AP

Uprava Sueckog kanala (SCA) započela je juče radove na produženju druge vodene staze, kojom bi se omogućila plovidba u oba smera u južnom delu kanala, u blizini mesta gde se veliki brod "Ever Given" zaglavio na šest dana u martu.

SCA je saopštila ove nedelje kako planira da za 10 kilometara produži drugu vodenu stazu koja je otvorena 2015. godine i da je učini 82 kilometara dugačkom. Zatim će na južnom delu kanala, gde je samo jedna staza, proširiti i produbiti taj vodeni put, preneo je Rojters.

Radovi su počeli nakon direktive egipatskog predsednika, Abdela Fataha al-Sisija, da se "odmah počne sa primenom predloženog razvojnog plana i da se odredi rok za završetak, što je pre moguće", dodaje SCA.

Nasukavanje teretnog broda "Ever Given", dugačkog 440 metara, u periodu između 23. i 29. marta, zaustavilo je prolaz na stotine brodova kroz kanal, zbog čega je nastala ogromna finansijska trgovinska šteta.

"Ever Given", natovaren hiljadama kontejnera, i dalje stoji u Velikom Gorkom Jezeru, između dva dela kanala, pošto SCA traži kompenzaciju od vlasnika broda, kompanije "Šoj Kisen" iz Japana.

Egipatski sud je odredio zadržavanje broda dok se ne reši spor.

Video: Mišići za poneti: Više nema brige kada nabacite višak kilograma jer sve možete da rešite za 500€

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>