• 5
 ≫ 

Šta planira Bajontek sa zarađenim milijardama? Za dve godine novi centar, i to u Aziji

 ≫ 

Kad je reč o vakcinama, Bajontek namerava sedište za jugoistočnu Aziju u Singapuru, gde je planiran pogon u kojem će moći da se proizvede i do milijardu doza cepiva godišnje

  • 5
Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U prvom kvartalu prošle godine Bajontek je još beležio gubitak od pedesetak miliona evra, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se "debelo" isplatili.

Kompanija trenutno radi na povećanju proizvodnje. Bajontek iz Majnca je povećao svoj promet u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti preiod 2020. godine - za više od 70 puta, na oko 2 milijarde evra. I zarada se utrostručila - na oko 1,1 milijardu evra.

U prvom redu je to zasluga cepiva: "Izuzetno sa srećan zbog jedinstvenosti našeg tima i saradnje s našim partnerom Fajzerom. Do danas smo isporučili više od 450 miliona doza u 91 zemlju sveta", izjavio je ovog ponedeljka jedan od osnivača Bajonteka, Ugur Šahin, a piše DW.

Bajontek je spreman da preuzme ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i nakon pandemije. Specijalnost će im i dalje biti cepiva protiv zaraznih bolesti - genetski modifikovanim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

Planovi i za period nakon korone

 

Kad je reč o cepivu, Bajontek namerava sedište za jugoistočnu Aziju u Singapuru, gde je planiran pogon u kojem će moći da se proizvede i do milijardu doza cepiva godišnje. U Bajonteku ne žele konkretno da govore o visini ulaganja, ali u svakom slučaju se radi o "više stotina miliona američkih dolara".

Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam učestvuje u investiciji, a tamošnji pogon bi trebalo da počne s radom već 2023.

Bajontek je još prošle godine osnovao sedište i u američkoj saveznoj državi Masačusets, a dogovorena je saradnja s kineskim farmaceutskim koncernom Fosun koji je takođe nedavno najavio gradnju novog proizvodnog pogona kapaciteta od oko milijardu doza cepiva godišnje. Bajontek-Fosunva protiv korone trebalo bi da dobije odobrenje u Kini ovog leta.

Ubrzo dovoljno vakcina za sve?

 

Najveći kupac Bajonteka je još uvek EU, koja je nedavno značajno povećala svoju narudžbinu. Kako izgleda, u EU će već u najskorije doba biti dovoljno doza cepiva, ali u siromašnijim zemljama je stanje mnogo lošije.

Nakon što je to već nekoliko puta bila tema i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, nedavno je i američki predsednik Džo Bajden dopustio mogućnost suspenzije patenta na cepivo protiv korone kako bi ga mogli proizvoditi i u siromašnijim zemljama.

Ugur Šahin smatra da to ne bi mnogo pomoglo u suzbijanju pandemije, jer čak i kad bi se suspendovao patent, treba najmanje godinu dana da se napravi pogon koji bi bio u stanju da proizvodi takve složene preparate.

I drugi stručnjaci koji prate rad farmaceutskog sektora ne misle da će to biti nužno: ne samo Bajontek, nego i drugi proizvođači cepiva, već rade na proširenju kapaciteta i u veoma dogledno doba će biti dovoljno preparata za sve.

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    16. maj 2021 | 10:21

    Da napravi novi virus verobatno to planira

  • Gaga

    16. maj 2021 | 10:42

    Uskoro ce vakcine umesto dorucka ,recice da je to zdravije nego da pojedes burek

  • Bole

    16. maj 2021 | 10:10

    Eto njima treba godinu dana da naprave fabriku, a nama treba sest meseci. Sacekajmo pa da vidimo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>