• 2

Za njih je 2020. bila plodonosna godina: Ovo je 10 najvećih svetskih kompanija

Ukupno globalno tržište akcija skočilo je približno 48 procenata u proteklih godinu dana

  • 2
Amazon kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Inicirati otpuštanja ili čekati vladin novac, odnosno podršku države? Platiti zakupe ili ispuniti platni spisak? Kako rešiti sav inventar? Poglavlje 11 sada ili kasnije?

Ipak, čak i dok su avio-kompanije i manji trgovci najviše bili pogođeni pandemijom, a broj smrtnih slučajeva skakao, bilo je nekoliko svetlih tačaka pandemije. Kompanije poput Fajzera i AstraZeneke bile su prezauzete poslom, a Amazon ne može da pronađe dovoljno radnika.

I kako smo naučili da svoj život živimo sve više na "digatalan način", i dalje je prilično šokantno da giganti poput TSMC i Nvidia ne mogu da naprave svoje čipove dovoljno brzo. Od 2003. godine, Forbsova lista Global 2000 meri najveće svetske javne kompanije u pogledu četiri pokazatelja: aktiva, tržišna vrednost, prodaja i profit.

Prošlogodišnje izdanje pružilo je uvid u rane ekonomske implikacije pandemije kovida-19. Sada su vidljivi rezultati tokom 12 meseci tržišnih previranja i nesagledivog ljudskog gubitka. Nisu svi rezultati loši. Pošto centralne banke dozvoljavaju negativne kamatne stope, investitori su utvrdili da ne postoji alternativa kapitalnom ulaganju.

Ukupno globalno tržište akcija skočilo je približno 48 procenata u proteklih godinu dana. Iako prodaja i profit mogu biti u padu za kompanije Forbes Global 2000, ukupna imovina i tržišna vrednost su porasli. Na listi, zasnovanoj na detaljnoj metodologiji u poslednjih 12-mesečnih finansijskih izveštaja, minimalna tržišna vrednost koju treba uzeti u obzir za listu 2021. bila je 8,26 milijardi, u odnosu na 5,27 milijardi dolara iz 2020.

U prvih 10 mesta na listi najvećih kompanija na svetu nalazi se 5 američkih, 4 kineske kompanije i jedna kompanija iz Saudijske Arabije, a to su:

ICBC (Industrijska i Komercijalna Banka Kine)JPMorgan Chase, Berkshire Hathaway, China Construction Bank (Građevinska banka Kine)Saudi Aramco (Naftna kompanija Saudijske Arabije)Apple, Bank of America (Banka Amerike)Ping An Insurance Group (Ping An osiguravajuća Grupa)Agricultural Bank of China (Poljoprivredna Banka Kine) i Amazon.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>