• 0

Gube milijardu dolara: Uprkos rastu broja rezervacija, Rajaner će tek za 12 meseci biti na nuli

Iz Rajenera su istovremeno naveli da beleže "snažan oporavak" rezervacija u poslednjih nekoliko nedelja

  • 0
Ryanair Foto: Pixabay

Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner izvestila je da je zabeležila neto gubitak od 815 miliona evra (989 miliona dolara) u svojoj fiskalnoj 2020. godini, jer su mere ograničenja kretanja zbog kovida-19 srezale nivo prometa kompanije za 81 posto.

Analitičari finansijske kompanije Refinitiv predviđali su neto gubitak od 933 miliona evra. Iz Rajenera su istovremeno naveli da beleže "snažan oporavak" rezervacija u poslednjih nekoliko nedelja, ali da su uslovi poslovanja i dalje izazovni, piše CNBC.

Glavni izvršni direktor Rajanera, Majkl O’Liri, rekao je za taj medij da je protekla poslovna godina bila "veoma teška", al da u tekuću ulaze "sa ogromnim optimizmom".

- U prvoj nedelji aprila smo imali nešto manje od pola miliona rezervacija, a šest sedmica kasnije, prošle nedelje, dobili smo 1,5 miliona rezervacija. Dakle, beležimo vrlo snažan skok rezervacija - naveo je on.

Uprkos tome, Rajaner očekuje da će se u narednih 12 meseci, do marta 2022, samo približiti pozitivnoj nuli u poslovanju. Kompanija procenjuje da će u navedenom periodu prevesti između 80 i 120 miliona putnika, što je na donjem kraju raspona koji je predviđala.

U poslovnoj godini, završenoj u martu 2021, Rajaner je prevezao 27,5 miliona putnika. Iako se vakcinacije ubrzavaju i evropske vlade ponovo počinju da dočekuju turiste, Rajaner ne očekuje poskupljenje avio-karata u kratkom roku. Međutim, O’Liri kaže da bi moglo da dođe do izvesnog pritiska na cene krajem 2021. i u leto 2022.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>