• 14

Srbija ulaže 787 miliona evra u RS: U fokusu auto-put Beograd-Sarajevo, aerodrom i hidroelektrana

Premijerka Ana Brnabić je podsetila da je Srbija donirala i različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj

  • 14
Istočno SARAJEVO VLADE SEDNICA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija u narednih nekoliko godina investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku.

Brnabić je, posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, govoreći o projektima, istakla da se u ovom trenutku pokreće izgradnja hidroelektrane Gornje Drine, konkretno Buk Bijela, auto-puta Beograd-Sarajevo, deonice Rača-Bijeljina i aerodroma Trebinje.

- Svi ti projekti će biti pokrenuti, što sada, što tokom prvog kvartala 2022.godine. Kroz te projekte Srbija u RS ulaže oko 500 miliona evra - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

U tih 500 miliona evra uključena je i posebna podrška Srbije za četiri opštine - Nevesinje, Drvar, Dubica i Kostajnica. Ta podrška, prema njenim rečima, iznosi između 10 i 12 miliona evra. "Ako uključimo i ostale dve hirdoelektrane Foča i Paunci, u okviru većeg projekta HE Gornja Drina, onda je tu ukupna investicija Srbije od 787 miliona evra u narednih nekoliko godina", objasnila je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija donirala i različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj. Od 2014.godine do danas vrednost donacija je više od 82 miliona evra, a kaže da će se sa time nastaviti.

- Sve skupa je više od milijardu evra u kojoj Srbija donira u manjoj meri, odnosno investira u projekte u RS - kazala je Brnabić. Ona je čestitala RS izlazak na berzu i na odličnim rezultatima u oblasti privrednog rasta.

Istočno SARAJEVO VLADE SEDNICA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prethodnih 10 godina saradnje Vlada Srbije i Republike Srpske dovele su do značajnih infrastrukturnih projekata čija će vrednost u narednom periodu biti veća od 1,6 milijadi maraka - izjavio je danas premijer RS, Radovan Višković, nakon sednice dveju vlada u Istočnom Sarajevu.

- Danas ćemo da položimo kamen temeljac za tri hidroelektrane, Buk- Bjela, Foča i Paunci, čija vrednost je više od 1,1 milijardu maraka. Danas smo razgovarali da vrlo brzo krenemo u izgradnju auto-puta Sremska Rača - Bjeljina, što Srbija pomaže sa 100 milion evra - najavio je Višković.

Dodao je da će i projekat izgradnje aerodroma u Trebinju, što je investicija od takođe 100 miliona evra, biti veoma važan za Hercegovinu.

- Koliki je značaj projekta koji treba Hercegovinu da približi Banjaluci i Beogradu govori to što on treba da omogući u narednim godinama da Hercegovina ima puno brži razvoj - rekao je premijer RS.

Naveo je da će Srbija i RS zajednički graditi i spomen kompleks Gradina - Jasenovac, ali i sprovoditi zajedničke projekte u oblasti obrazovanja. "Radićemo na tome da nastavni planovi, udžbenici iz nacionalne grupe predmeta budu identični, da obrazovni sistem približimo što je moguće više", najavio je Višković.

Istočno SARAJEVO VLADE SEDNICA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dodao je kako se očekuje da se uskoro i most "Bratoljub" u Bratuncu, konačno, stavi u funkciju. "Srbija je iz svojih sredstava izgradila pre dve godine most, ali nažalost, institucije BiH treba da završe granični prelaz, više od dve godine građani na to čekaju. Nadam se da će do kraja juna to biti završeno i da se u julu ili avgustu okupimo i da most i granični prelaz stavimo u upotrebu", rekao je premijer RS.

Višković je naglasio da će u narednom periodu RS sa Srbijom sprovesti još mnogo poslova, od izgradnje "pametnih gradova" do određenih projekata u oblasti zdravstva. Zahvalio je građanima, Vladi i predsedniku Srbije na pomoći koju su pružili Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj u vreme pandemije.

- Mi se ponosimo svakim uspehom Srbije i njen uspeh je na neki način i naš uspeh, i garancija da ćemo lakše prevazići sve probleme koje imamo - rekao je Višković. Dodaje da izgradnja tri hidroelektrane na Drini zajedno sa Srbijom treba da obezbedi dovoljno energije za RS koja sada 70 odsto struje dobija iz uglja, i da su obnovljivi izvori energije obaveza prema EU.

Video: Vučić: Do Novog Sada ići ću vozom, lepše i brze, nego auto-putem gde je uvek gužva

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Аух!

    17. maj 2021 | 14:45

    Докле више сипати у буре без дна?

  • Ljubiša

    17. maj 2021 | 15:22

    Dokle više bacati pare u strane države? Od '45. Srbija samo daje i pomaže. Ad sad i Milu i Goru, pa nešto i Hrvatima, Makedoncima, pa Kosovu... a neki da rade u Srbiji za 300 evra.

  • dragan

    17. maj 2021 | 16:55

    Najveća glupost bacati toliki novac a deca se leće od SMS poruka penzije najmanje kao i Plate,al koje glasao za ove sad neka ispastaju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>