• 3
 ≫ 

Ako u Nemačkoj radite na građevini, da li vam je posao stao? Ozbiljan udarac za industriju

 ≫ 

Istovremeno, cene skaču zbog problema sa snabdevanjem u nekoliko tržišnih segmenata

  • 3
građevinski radnici, krov, građevina, Foto: Shutterstock

Građevinska industrija Nemačke suočena je sa ozbiljnim problemima u snabdevanju materijalom, mada nije jedina, cela Evropa se bori s ovim problemom.

Ipak, aktuelni podaci stižu baš iz ove zemlje, gde upravo na građevini radi mnogo naših ljudi. "Ovakva uska grla u lancu snabdevanja nismo imali od 1991. godine. To je, očigledno, izazvalo usporavanje građevinske aktivnosti u aprilu, barem privremeno", kaže Feliks Lajs, stručnjak za istraživanje u IFO institutu.

Prema saopštenju instituta, 23,9 odsto kompanija izvestilo je u aprilu da ima problem sa blagovremenim nabavkama građevinskog materijala. U martu se s tim problemom suočavalo 5,6% građevinara.

Nestašica materijala u niskogradnji se znatno pogoršala u aprilu, pogađajući 11,5 odsto kompanija naspram 2,9 odsto u martu. "Ono što čujemo iz ove industrije jeste da vlada nestašica na mnogim mestima", navodi Ludvig Dorfmajster, IFO ekspert za građevinsku industriju i dodaje:

"Istovremeno, cene skaču zbog problema sa snabdevanjem u nekoliko tržišnih segmenata, kao što je, na primer, slučaj s građevinskim čelikom, drvnom građom i sintetičkim materijalima za izolaciju i limovima."

Prema njegovim rečima, sasvim je izvesno da je korona virus uticao na smanjenje proizvodnih kapaciteta, dok je istovremeno potražnja porasla brže nego što se očekivalo. Pored toga, specifični faktori u proizvodnji su takođe možda igrali ulogu u aktuelnoj nestašici, kao što je, recimo, ledeni talas koji je na početku zime pogodio SAD, a zbog kojeg je došlo do odlaganja proizvodnje, prerade i transporta drvne građe.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahaah

    18. maj 2021 | 09:32

    A ovde se samo grade kompleksi zgrada, sredjuju stare fasade, ulice itd itd

  • Miki

    18. maj 2021 | 12:05

    To su ciste gluposti, bar za Berlin gde se ja nalazim, jos nam fali elektricara a poslu nigde kraja. Pozdrav, sa pauze od 15 min.

  • nikolaj

    18. maj 2021 | 11:28

    svi propadaju samo kod nas sve cveta

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>