• 3

Preprodaja fejk patika cveta: Gigant je oformio novi tim, proverava se svaki detalj pre slanja kupcu

Vade se ulošci, koriste se specijalne lampice, proveravaju se šavovi i da li ima nekih "detalja" koje original ne sadrži

  • 3
patike

Foto: Pixabay

Preprodaja patika cveta, i to tržište vredi oko milijardu dolara, a najtraženiji modeli se kupuju onlajn. Da da bi suzbio širenje patika koje nisu original, odnosno koje su fejk (eng. fake), eBay pokreće šemu za za autentifikaciju patika visokog kvaliteta.

Program je već pokrenut u SAD, a sada je na redu Velika Britanije, piše BBC. Otvara se skladište posvećeno upravo najskupljim patikama kojima se trguje, a gde će raditi inspekcijski tim na proveri artikala. Proces detektovanja bi trebalo da se poveća tokom narednih meseci, a kamera BBC-ja zabeležila je zanimljive momente.

Kako se objašnjava u videu, "sada je gotovo nemoguće naći bilo koju vrstu popularne obuće po maloprodajnoj ceni". Do 2025. godine, tržište preprodaje patika moglo bi dostići vrednost od 6 milijardi dolara. To je posebno moguće sada kada onlajn prodaja cveta, usled pandemije.

Kako kupci da budu sigurni šta kupuju?

 

Trener za autentifikaciju patika, Kortni Vilkins, kaže da svaki par patika posmatra kao umetničko delo. Ona u videu koji je napravio BBC analizira par Najki patika iz limitirane kolekcije (Grateful Dead Nike SB Dunk), vredan čak 1.000 funti. Treba da proveri da li se obuća koju analizira poklapa sa serijskim kodom na kutiji.

Taj kod se obično nalazi na dnu nalepnice, na kojoj piše broj patika. Prva stvar koju Kortni uradi jeste da omiriše patike. Ova devojka je, inače, deo novog tima koji je oformio eBay. Kaže da svaki par patika miriše drugačije, a svakako da se razlikuju i mirisi među brendovima.

Patike koje analizira kaže da mirišu na papir, odnosno na "mokro kuče", i dodaje: "Samo ne želite da mirišu na nešto štetno i toksično". U ovo skladište se, naime, šalju samo patike višeg ranga - bilo cenovno ili po trendu. Mogu da se isporuče kupcu tek nakon izvršene autentifikacije.

eBay

Foto: Shutterstock

- Najskuplji par patika koji smo prodali koštao je oko 7.000 funti - kaže čelnik eBay-a za Evropu, Rob Hatrel. Prema njegovim rečima, radi se o jednoj višoj klasi, o retkim, cenjenim primercima koji vremenom dobijaju na vrednosti.

Patike se proveravaju, pre svega, vizuelno - spolja i iznutra. Vade se ulošci, koriste se specijalne lampice, proveravaju se šavovi i da li ima nekih "detalja" koje original ne sadrži. Takođe, veoma je bitno da je rajsferšlus ispravan (ako ga ima na patikama), budući da je to čest problem kod lošije obuće.

Kortni isto tako mora da pritisne đon po sredini, kako bi napipala kvalitet. Kaže da je sada teže nego ikada utvrditi da li je patika original, jer je nivo ovakvih prevara doveden do najvišeg stepena, a pritom, cene patika skaču. Ako obuća "prođe" detaljnu analizu, uvek se na levu patiku kači nalepnica da je bezbedna za slanje kupcu.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RoBot

    22. maj 2021 | 17:37

    Kod nas se na Feju i Insta proaju kopije svega i svacega, sve na crno, a preduzitnicima i firmama koje placaju sve dazbine, drzava samo gleda kako da im oteza rad i po mogucnosti nadje neki propust i naplati kaznu.

  • jaja

    22. maj 2021 | 19:24

    za 1500 din sam kupio kopiju najki, sit sam ih iznosio, ne bi dao u zivotu 12000 za patike

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>