• 9

Pola kućnog budžeta ode na kiriju i račune: Cene stanova za izdavanje i dalje divljaju u Beogradu

Obično od marta/aprila cene nekretnina za izdavanje počnu blago da padaju, što ove godine nije slučaj, a taj fenomen možemo objasniti iz više uglova

  • 9
kuća

Foto: Freepik

Prema brojnim analizama, i dalje mnogo mladih u Srbiji živi sa roditeljima, a pritom ne mislimo na maloletne građane i studente. Razlog? Primanja ne mogu da podmire sve troškove života.

Kada se napravi računica, zaista je izazov platiti kiriju za stan (ako nemate svoj), račune i hranu, i biti u plusu na kraju meseca i za ostale životne rashode. Naravno, ovo je generalna slika, svakako da ima mladih sa višim primanjima koji mogu sebi da priušte podstanarski život i da se ranije osamostale.

Prema aktuelnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, medijalna neto zarada za februar iznosila je 47.682 dinara - što znači da je 50 posto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Prosečna neto zarada za isti mesec 2021. bila je 62.280 dinara.

Ako uzmemo u obzir prosečnu platu i dve takve zarade u tipičnoj četvoročlanoj porodici, dolazimo do cifre od nekih 1.000 evra. Dobar deo tih ukupnih primanja odlazi na plaćanje kirije, koja u najboljem slučaju iznosi 150 do 200 evra. Cene su posebno skočile u poslednje vreme, i kada je reč o prodaji i kada govorimo o iznajmljivanju.

Naime, obično od marta/aprila cene nekretnina za izdavanje počnu blago da padaju, što ove godine nije slučaj, a taj fenomen možemo objasniti iz više uglova: pandemija i kriza povezana s njom, pojačana potražnja, lošiji uslovi za kupovinu stana na kredit, izdavanje stanova kao biznis.

Cene skaču, krediti nisu uvek rešenje

 

Iako vam sada treba 10% za učešće prilikom kupovine stana, problem je rast cena po kvadratu. Ako želite optimalan stan od 50 do 60 kvadrata, za to vam treba barem 70.000 evra, što nije iznos koji građani mogu lako da dobiju preko banke. Osim toga, mnogi moraju da daju kaparu, pre nego dobiju odgovor od banke o tome da li im je odobren kredit - a to je "opklada" na koju mnogi nisu spremni.

Ako, pak, računamo prema prosečnoj ceni kvadrata u Beogradu, koja je trenutno 1.981 evro, to znači da vam za manji stan od 45 m2 treba malo više od 89.000 evra. Previsoka cena za mnoge porodice. Iz tog razloga, iznajmljivanje stanova će nastaviti da cveta, odnosno broj podstanara u Srbiji.

Nekretnine

Foto: Pixabay

Dijapazon ponude sve širi

 

Beograd se razgranao na mnogo strana, te je teško pratiti sve trendove i promene. Kao što beležimo cenu kvadrata od 800 do 9.000 evra, tako su ogromne i razlike kada je reč o iznajmljivanju nekretnina na mesečnom nivou. I to nije samo slučaj od naselja do naselja, već u jednom te istom kvartu - razlike mogu biti značajne.

Zavisi šta tražite, šta vam je važno, na kom spratu je stan, u kom kompleksu, kako je uređen, koje veličine, na koju stranu gleda, kako je opremljen, ima li terasu/podrum/garažu, i naravno, u kom je delu grada. Takođe, ako živite u novim, modernim ili tzv. pametnim zgradama - svakako da ćete više platiti taj luksuz.

Otprilike iste, jake cene srećemo na top lokacijama u gradu: Novi Beograd, Vračar, Dedinje/Senjak, centar grada. Trenutno se izdaje luksuzan nameštan stan (1o0 kvadrata) u A bloku, sa dva garažna mesta, za čak 1.300 evra. Slične cene su i u Belvilu, dok se u Bloku 65 iznajmljuje stan od 47 m2 za 500 evra.

U A bloku je 600 evra mesečno nekretnina od 50-ak kvadrata, a istu kvadraturu možete naći i za 150 evra manje, u nekim drugim delovima Beograda, ali su cene generalno jake. Naravno, uvek je manji iznos ako idete preko preporuke ili dobijete "učinjenu cenu".

Ni Žarkovo više nije za potcenjivanje

 

Prebacujemo se na drugi kraj grada, koji je pre nekoliko decenija bio potpuno neizgrađen, do skoro je važio za jeftinu periferiju, ali se situacija menja. Skače cena po kvadratu, a rastu i kirije. Garsonjera u ovom naselju vredi više od 150 evra, a jedna se čak izdaje za 200 evra - pritom ima svega 25 m2.

Stan srednje veličine u Braće Limijer izdaje se za 300 evra, ima jednu sobu, ali se nalazi na drugom - inače najtraženijem spratu. Oko 360 evra vredi nekretnina u Žarkovu, od skoro 100 kvadrata, ali su cene generalno značajno niže nego na "top lokacijama".

To potvrđuje i podatak da se stan od čak 180 kvadrata, luksuzno sređen, izdaje za 600 evra. Toliko mesečno košta prosečan stan u A bloku. Takođe, trenutno je oglašen i prazan stan u Žarkovu, koji se ceni 400 evra.

Naselje Žarkovo, panorama

Naselje Žarkovo / Foto: Wikimedia/Dzindzer

Centar bez konkurencije

 

Jezgro svake prestonice, pa i naše, uvek je najtraženije: posebno ako niste vlasnik stana, a cenite blizinu svih bitnih objekata i dešavanja u gradu. Takođe, oni koji dolaze iz manjih gradova Srbije i iznajmljuju stan u Beogradu, uglavnom su navikli na to da svuda idu peške i "ne gube" sat do dva sata dnevno u prevozu.

Kada govorimo o mesečnom zakupu, teško se nalazi stan za manje od 300 evra, a prosek je 400, 500 ili 600 evra. Naravno, cena prelazi i 1.000 evra, ako je stan u strogom centru, luksuzan, ima garažu. Jedan takav se trenutno izdaje, a nalazi se baš na Trgu republike, u Braće Jugovića. Ima četiri sobe i košta 1.000 evra.

I na Terazijama je stan od 140 kvadrata koji trenutno traži podstanara. Ima 5+ soba, reč je praznom saloncu, a cena mu je 1.400 evra za mesec dana. Vasina ulica je isto veoma cenjena, a nekretnina locirana na II spratu, sa tri sobe, izdaje se za oko 900 evra. S druge strane, stan u Brankovoj od 50-ak m2 košta 360 evra.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    18. maj 2021 | 23:51

    SELO MOJE LEPSE OD PARIZA !!! PA KOJI CETE MOJ U BEOGRADU KAD GLADUJETE!!!!

  • Ja

    18. maj 2021 | 23:00

    Io sam i sam podstanar trideset godina i znam dobro sta je zivot podstanar. Ali doslo je vreme da nije lako ni kada imas stan, doskora sam radio za 35000 a rezije 18000.A mozete zamisliti jos ako si podstanar.

  • Imela

    18. maj 2021 | 20:40

    Ostaje za buđav lebac...i nutelu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>