• 0
 ≫ 

Iskonski strah od manjka: Kako se kukuruz našao pored elektronike?

 ≫ 

Pre manje od dve nedelje, hakeri su ugrozili najveći naftovod u SAD, što je dovelo do rasta cena benzina iznad 3 dolara po galonu, prvi put od 2014. godine

  • 0
Nestašica, bakar, kukuruz, kutije, kafa

Foto: Pixabay, Shutterstock

Pre više od godinu dana, kad je pandemija počela da hara Zemljom i pokorava svetske ekonomije, drhtali su i potrošači. Danas, nakon relativnog oporavka, kompanije pokušavaju da stvore zalihe raznih sirovina.

Proizvođači dušeka, automobila ili aluminijumske folije kupuju više materijala nego što im je potrebno da bi preživeli brzinu kojom se potražnja za robama nastavlja i kako bi ublažili taj iskonski strah od manjka. Lanci snabdevanja su preopterećeni, i dosta se čeka na isporuke.

Nestašica, uska grla u transportu i skokovi cena približavaju se najvišem nivou u poslednje vreme, što izaziva zabrinutost da će prekomerna globalna ekonomija podstaći inflaciju. Na udaru su ruda bakra, gvožđa i čelika, zatim kukuruz, kafa, pšenica i soja.

Takođe, manje je nekih ključnih građevinskih materijala, poluprovodnika, plastike i kutija za pakovanje. Najveća flota kamiona u Evropi, Girteka Logistics, kaže da se vodila borba za pronalaženje dovoljnog kapaciteta. Pogođene su kompanije iz svih delova sveta.

Od "Monster Beverage Corp." iz Kalifornije, koji je sada okupiran nestašicom aluminijumskih limenki, do "MOMAX Technology Ltd." iz Hongkonga, koji odlaže proizvodnju novog proizvoda zbog nedostatka čipova.

Dalje pogoršava situaciju neobično duga i rastuća lista nevolja koje su potresle tržište robe poslednjih meseci, poput šestodnevne blokade u Sueckom kanalu. Taj prekid u slobodnom protoku na stotine brodova, značajno je ugrozio svetsku trgovinu.

Pre manje od dve nedelje, hakeri su ugrozili najveći naftovod u SAD, što je dovelo do rasta cena benzina iznad 3 dolara po galonu, prvi put od 2014. godine. Takođe je došlo do nestašice goriva, pa je upućen apel da prednost imaju oni sa praznim rezervoarom.

Mobilni telefon grafika biznis berza

Foto: Shutterstock

Sada rastuća epidemija kovida-19 u Indiji preti tamošnjim najvećim lukama. Ističe se da se situacija neće završiti za nekoliko meseci. Time se bavi Logistics Managers' Index, izgrađen na mesečnim izveštajima šefova korporacija, koji su upitani gde vide zalihe, troškove transporta i skladišta - tri ključne komponente - sada i za 12 meseci.

Trenutni indeks je na drugom najvišem nivou u zapisima koji datiraju iz 2016. godine, a predviđa se malo predaha za godinu dana od sada. Indeks se pokazao neverovatno tačnim u prošlosti, poklapajući se sa stvarnim troškovima u 90% vremena.

Danas su se, sa velikom potražnjom za e-trgovinom, skladišta preselila sa jeftinih periferija urbanih područja u glavne parking garaže u centru grada ili u prazan prostor robne kuće, gde se isporuke mogu izvršiti brzo, doduše sa skupljim nekretninama, radnom snagom i komunalijama.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>