• 0

Holanđanin srpskog porekla na letu koji se desio posle 3 decenije: "Pauza je gotova"

Posle 30 godina KLM ponovo leti između Beograda i Amsterdama

  • 0
Oliver Sarov KLM Royal Dutch Airlines

Foto: Linkedin/Oliver Sarov

Holandska avio-kompanija KLM posle 30 godina pauze prošle nedelje je uspostavila direktne letove između Beograda i Amsterdama.

Avion holandske avio-kompanije sleteo je oko 11.30 sati na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, u prisustvu velikog broja domaćih medija.

Time se KLM Royal Dutć Airlines, najstarija avio-kompanija na svetu koja i dalje leti pod svojim prvobitnim imenom, vratila u Srbiju.

Oliver Sarov, koji se našao na tom letu, podelio je svoje oduševljenje:

- Ovo je bio sjajan dan za mene kao Holanđanin sprskog porekla, vazduhoplovnog entuzijaste i kao ekonomskog savetnika! KLM je nastavio direktnu liniju između Amsterdama i Beograda posle 30 godina pauze!", napisao je.

Oliver Sarov KLM Royal Dutch Airlines

Foto: Linkedin/Oliver Sarov

- To je simbol jačanja bilateralnih odnosa. Trgovina je u poslednjih pet godina rasla u proseku za 20% godišnje, dostigavši skoro milijardu evra... Srpske kompanije su više izvozile u Holandiju 2020. nego u SAD, Kinu ili Tursku! - podsetio je on.

U početku će avioni KLM-a povezivati Beograd i Amsterdam tri puta nedeljno, a od 11. juna, broj letova će biti povećan na jedan dnevno.

Zahvaljujući toj avio-liniji, putnicima iz Beograda će biti olakšan pristup širokoj mreži letova, a prema trenutnom rasporedu letenja, putnici će imati zgodno vreme presedanja za evropske gradove kao što su Madrid, Dablin i Edinburg.

Oliver Sarov KLM Royal Dutch Airlines

Foto: Linkedin/Oliver Sarov

Zanimljivo je da je još tokom tridesetih godina 20. veka bilo moguće iz Beograda leteti direktno do Indonezije, tadašnje Holandske Istočne Indije.

Prvi KLM-ov let za Beograd bio je 1. oktobra 1931, i išao je od Amsterdama, preko Lajpciga i Budimpešte, pa sve do Batavije (današnje Džakarte) u tadašnoj Holandskoj Istočnoj Indiji.

Redovni letovi između Amsterdama i Beograda su zatim više puta obnavljani i ukidani, a poslednji KLM-ov let na toj ruti poleteo je malo uoči početka raspada SFR Jugoslavije.

Video: Simbol srpsko- američkog prijateljstva: Ovako izgleda novi aerodrom u Pranjanima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>