• 0

Nafta bi uskoro mogla da pređe prag od 70 dolara: Evropa i SAD napreduju, Azija opet u problemu

Evropski i američki napredak u borbi protiv pandemije u suprotnosti je sa stanjem u Aziji, koje ograničava rast cena nafte

  • 0
nafta, naftovod Foto: Pixabay

Cene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima, na 70 dolara, ohrabrene očekivanjima rasta potražnje nakon ponovnog otvaranja evropske i američke privrede.

U Londonu je cena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 70,01 dolar. Na američkom tržištu, barel je ojačao 37 centi i njime se trgovalo po ceni od 66,64 dolara.

Britanska privreda ponovo je otvorena od juče, a Evropa počinje da otvara gradove i plaže. Broj novozaraženih u SAD i dalje je u padu, te je Njujork ukinuo obavezu nošenja maski za vakcinisane građane.

Tamas Varga iz PVM-a konstatuje da privrede ponovo napreduju većom brzinom, i da se euforija odražava u opštem uverenju da će privredni oporavak uskoro da podstakne oporavak naftne potražnje.

Dosezanjem nivoa od 70 dolara, cena barela u Londonu u 2021. ukupno je porasla 35 posto, poduprta smanjenjem ponude OPEK-a i njegovih saveznika. To bi moglo da utiče na dalji rast. Džefri Halej iz "OANDA" smatra da bi nafta uskoro mogla da košta 71,50 dolara.

Evropski i američki napredak u borbi protiv pandemije u suprotnosti je sa stanjem u Aziji, koje ograničava rast cena nafte. Naime, Singapur i Tajvan ponovo uvode karantin, a Indija beleži pad potražnje za gorivom, nakon blokada koje je primenila kako bi suzbila širenje zaraze kovid-19.

Značajniji rast cena "koči" i mogućnost oživljavanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji bi toj članici OPEK-a omogućio da ponovo izvozi naftu. Tržišta će ove nedelje pažljivo pratiti i izveštaje o američkim zalihama, a očekuje se da će pokazati rast zaliha sirove nafte za 1,7 miliona barela.

OPEK je jutros na svojoj web stranici objavio da je cena barela referentne korpe nafte njenih članica juče iznosila 67,52 dolara, što znači da je porasla za 1,36 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>