• 0
 ≫ 

U prva tri meseca zaradili skoro 900 miliona dolara: Vraćaju se putovanja, svi bi na odmor

 ≫ 

Firma sa sedištem u San Francisku dobro je prošla u poređenju sa drugim ugostiteljskim preduzećima, a potrošači su tokom pandemije pokazivali sklonost ka većem prostoru i imanjima van gradskih središta

  • 0
Airbnb kompanija logo Foto: Shutterstock

Platforma za onlajn rezervacije smeštaja, Airbnb, predviđa povratak putovanja, ali će se on "razlikovati od svega što smo do sada videli".

Kompanija je primetila veliki skok u rezervacijama za odmor. U prva tri meseca godine rezervacije Amerikanaca pobeđivale su nivo pre pandemije, što znači da su ljudi ponovo voljni da putuju, kako se situacija u vezi sa koronom stabilizuje, a vakcinacija je sve više primenjena.

Do stalnog poboljšanja u poslovanju došlo je u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Potražnja za odmorima porasla je kako se neke zemlje "izvlače" iz blokada i krize. Vrednosti rezervacija skočile su za 52% na 10,3 milijarde američkih dolara, budući da su klijenti birali smeštaj na duži period i ruralna mesta.

Međutim, iako je prihod Airbnb-a porastao na 886,9 miliona dolara u prvom kvartalu (januar-mart), prijavio je i neto gubitak od 59 miliona dolara zbog otplate zajmova povezanih sa kovidom-19.

Firma sa sedištem u San Francisku dobro je prošla u poređenju sa drugim ugostiteljskim preduzećima, a potrošači su tokom pandemije pokazivali sklonost ka većem prostoru i imanjima van gradskih središta. Tako je bilo i kod nas, a i sada je: raste interesovanje za iznajmljivanje/kupovinu vikendica.

U prva tri meseca ove godine, tj. do 31. marta, rezervacije za porodični odmor takođe su nadmašile one koje se odnose na manje grupe ili pojedince, navodi se u izveštaju. "Iako uslovi još nisu kao pre, poboljšavaju se i očekujemo povratak putovanja u nekom novom, do sada neviđenom obliku", rekao je suosnivač i izvršni direktor Airbnb-a, Brajan Česki.

Rezervacije u Velikoj Britaniji i Francuskoj takođe su uvećane nakon najava premijera VB, Borisa Džonsona, i predsednika Francuske, Emanuela Makrona, o ublažavanju karantinskih mera. Airbnb je, međutim, rekao da je još uvek rano davati finansijske projekcije za ostatak godine.

Upozorio je da će poslovanje zavisiti od "težine i trajanja tekućih ograničenja putovanja", posebno izvan SAD. Ispostavilo se i da Airbnb takođe privlači stariju generaciju sa značajnim raspoloživim prihodom. Dodaje se da bi potražnja za dugoročnim rezervacijama u ruralnijim lokacijama mogla pomoći ugledu firme.

Taj trend bi isto tako mogao da pomogne da se smanji broj žalbi komšija kada je reč o "haotičnim zabavama" tokom vikenda, a sa tim problemom kompanija se suočava poslednjih godina, zajedno sa optužbama da ograničava količinu stanova koja je na raspolaganju lokalnom stanovništvu.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>